Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Nie pozwólmy upaść branży Tattoo & Piercing!

13,655 podpisało. Niech będzie nas  20,000
13,655 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Krzysztof B.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Krzysztof B.
kieruje swoją petycję do:
- Prezes Rady Ministrów p. Mateusz Morawiecki - Minister Zdrowia p. Łukasz Szumowski

Do:
- Kancelarii Prezesa Rady Ministrów,
- Prezesa Rady Ministrów p. Mateusza Morawieckiego,
- Ministra Zdrowia p. Łukasza Szumowskiego

Nie pozwólmy upaść branży tattoo & piercing

Z inicjatywy Rock'n'Roll Tattoo and Piercing w imieniu całej branży beauty apelujemy o jak najszybsze umożliwienie normalnego funkcjonowania gabinetów/salonów tej branży.

Branża beauty w Polsce to ponad 150 tysięcy salonów tatuażu, piercingu, fryzjerskich, barberskich, kosmetycznych, stylizacji, masażu i innych pokrewnych. Nasza branża jest marginalizowana mimo że jest dynamicznie rozwijającą się i silną gałęzią gospodarki zapewniającą źródło utrzymania dużej liczby osób, z naszych usług korzysta cały przekrój społeczeństwa. Branża beauty jest także swojego rodzaju katalizatorem dobrej kondycji psychicznej społeczeństwa: pozwala poczuć się komfortowo, zmniejszyć napięcia psychiczne, zwiększyć samoocenę.  Dodatkowo w naszej branży kładziemy nacisk na wysokie standardy higieny i korzystamy z procedur sanitarnych zalecanych przez Główny Inspektorat Sanitarny co przekłada się na wysokie bezpieczeństwo wykonywanych usług.

Prawie połowa salonów branży beauty to jednoosobowe działalności gospodarcze, pozostałe zatrudniają wiele osób na różnego rodzaju umowach. Z uwagi na przedłużające się zamknięcie lokali i brak możliwości pracy zarobkowej wielu przedsiębiorców nie stać już na podstawowe opłaty prowadzenia działalności: należnych podatków, opłat, czynszów, pracownicy tej branży pozostają bez- lub z niewystarczającymi środkami do przeżycia a zaproponowana przez Rząd "tarcza" nie jest w stanie uchronić branży beauty przed zamknięciami działalności, pogłębianiem zadłużenia i masowych zwolnień pracowników.

Jako że sfera usług w Polsce jest znaczną siłą wpływów do budżetu państwa apelujemy o jak najszybsze przywrócenie możliwości otwarcia salonów branży beauty, ujęcie branży na liście sektorów szczególnie dotkniętych sytuacją związaną z COVID-19, wprowadzenia ulg takich jak np. umorzenie lub zmniejszenie składek ZUS i należności podatkowych z miesięcy obejmujących czas zamknięcia lokali i kolejnych, krytycznych miesięcy po otwarciu.

Podpisano: Rock'n'Roll Tattoo and Piercing w imieniu branży tatuatorskiej, piercerskiej, barberskiej i ogólnie rozumianej branży "beauty" z branżami pokrewnymi.

Opublikowane: 19 kwietnia 2020 (Aktualizacja: 21 maja 2020)