Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Zdrowy posiłek szkolny dla każdego dziecka w każdej szkole w Unii Europejskiej

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a BuyBetterFood. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
BuyBetterFood
kieruje swoją petycję do:
Jedna czwarta wszystkich dzieci w Unii Europejkiej jest zagrożona ubóstwem lub wykluczeniem społecznym. Głód uniemożliwia naszym dzieciom naukę i prowadzenie zdrowego, szczęśliwego życia, dlatego musimy zadbać o to, aby żadne dziecko w Unii Europejskiej nie pozostało w tyle - zwłaszcza, że sytuację pogarsza rosnąca inflacja.

Właśnie teraz Komisja Europejska pracuje nad nowym programem żywnościowym dla szkół i strategią "Farm to Fork". Żądamy, aby strategia obejmowała prawo każdego dziecka - w każdej szkole Unii Europejskiej - do zdrowego, wyprodukowanego w sposób zrównoważony obiadu szkolnego oraz aby wszyscy uczniowie byli uczeni o tym, co stanowi zrównoważoną dietę.

Rozpoczęcie przez dzieci nauki o dobrych posiłkach i żywności jest niezwykle ważne: wskaźniki otyłości dzieci w Unii Europejskiej rosną w alarmującym tempie, a jednocześnie rośnie także ubóstwo. Jedzenie w szkole może stanowić ponad 50% dziennego spożycia żywności dla wielu dzieci w Unii Europejskiej, ale niestety nie wszystkie szkoły są zobowiązane do podawania obiadów szkolnych.

Żadne dziecko nie powinno być w szkole z pustym żołądekiem lub być zmuszone do niezdrowego odżywiania, zamiast tego, pieniądze podatników powinny być przeznaczone na zdrową żywność dla zdrowia publicznego.

Żądamy podjęcia działań już teraz.

Do komisarza UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, Stelli Kyriakides, oraz państw członkowskich Unii Europejskiej odpowiedzialnych za realizację unijnej strategii Farm to Fork:

"Wzywamy was do wprowadzenia obowiazkowych zdrowych posiłków w szkołach i edukacji żywieniowej dla każdego dziecka w każdej szkole w Unii Europejskiej, jako minimalnego standardu strategii UE Farm to Fork i Europejskiej Gwarancji dla Dzieci. Każde dziecko ma prawo do zrównoważonej diety dla zdrowego rozwoju które pomogą mu skoncentrować się w szkole. Zdrowe posiłki w szkole są korzystne zarówno dla ludzi, jak i dla planety. W połączeniu z edukacją żywieniową dzieci w wieku szkolnym mogą nauczyć się zdrowo jeść i gotować - jednocześnie korzystając z żywności w sposób odpowiedzialny."

Mały talerz, duży wpływ!

Ważne odnośniki:
  1. Public Procurement of Food for Health. Technical Report on the school setting. Joint Publication of the Maltese Presidency and the European Union, 2017.Online: https://linkscommunity.org/assets/PDFs/maltese-presidency-and-eu-public-procurement-of-food-for-health_technical-report-on-the-school-setting-(2017).pdf
  2. The EU Farm to Fork strategy. Online: https://food.ec.europa.eu/system/files/2020-05/f2f_action-plan_2020_strategy-info_en.pdf
  3. Under the European Child Guarantee (2021), "it is recommended to Member States" to provide a.o. "at least one healthy meal each school day" (...) free of charge and readily available to children in need". Online: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1428&langId=en
  4. Provision of school meals across the EU. An overview of rationales, evidence, facilitators and barriers (European Commission, 2021). Online: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=738&langId=en&pubId=8422&furtherPubs=yes
  5. WHO European Regional Obesity Report 2022 (3/2022). Online: https://www.who.int/europe/news/item/03-05-2022-new-who-report--europe-can-reverse-its-obesity--epidemic
  6. SchoolFood4Change – the largest EU project on EU school meals and food education. Online: https://schoolfood4change.eu/
  7. European Buy Better Food Campaign (BBF): Online: https://iclei-europe.org/topics/food/buy-better-food/
  8. Image: (andreonegin | Shutterstock)

Opublikowane (Aktualizacja )