Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
NIE dla tranzytu POW lokalnymi ulicami Ursynowa!

28,580,661 podpisało. Niech będzie nas  0
28,580,661 podpisało

Potwierdź swój podpis

Avaaz.org chroni Twoją prywatność i będzie Cię powiadamiał o tej i innych podobnych kampaniach.
Tę petycję utworzył/a Otwarty U.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Otwarty Ursynów .
kieruje swoją petycję do:
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA)
Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad (GDDKiA) chce przeprowadzić przez lokalne ulice Ursynowa ruch samochodowy z częściowo otwartej Południowej Obwodnicy Warszawy (POW). Budowa tunelu POW jest znacznie opóźniona. Dlatego GDDKiA chce otworzyć odcinki naziemne POW wcześniej niż sam tunel, co jest wbrew wcześniejszym ustaleniom i umowie społecznej z mieszkańcami Ursynowa.

Realizacja pomysłu drogowców GDDKiA spowoduje, że ulice: Rosoła, Gandhi, Płaskowickiej, Ciszewskiego i al. KEN staną się by-passem dla nieczynnego przez co najmniej kilka miesięcy tunelu (kilka miesięcy może łatwo przekształcić się w dłuższy okres). W związku z tym każdego dnia na wysoki Ursynów wjedzie dodatkowo kilkadziesiąt tysięcy samochodów tylko po to, aby przejechać w poprzek naszej dzielnicy i wrócić na POW. Oznacza to, że utrudnienia z jakimi mieliśmy i mamy do czynienia w trakcie budowy tunelu POW przez dzielnicę są niczym w stosunku do paraliżu, który czeka nas, gdyby plany GDDKiA zostały zrealizowane.

My, mieszkańcy Ursynowa, sprzeciwiamy się skierowaniu przez Ursynów ruchu tranzytowego. Realizacja tego pomysłu oznacza paraliż i chaos komunikacyjny na Ursynowie, który dotknie również sąsiednie dzielnice, a także powiat piaseczyński. Domagamy się od Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, aby odstąpiła od tego pomysłu.

Petycja do wiadomości:
Prezydent m.st. Warszawy
Burmistrz Dzielnicy Ursynów m.st. Warszawy
Opublikowane: 9 września 2020 (Aktualizacja: 14 września 2020)