Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Chcemy ochronić przed buldożerami najstarszą, XVIII wieczną polską winnicę.

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Krzysztof F.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Krzysztof F.
kieruje swoją petycję do:
Marcin Jabłoński, marszałek województwa lubuskiego.
To jedyne miejsce w Polsce, gdzie vitis vinifera , czyli winorośl właściwa, rośnie bez opieka człowieka, choć sama winnica została założona przed setkami  lat w doskonale nadającym się pod tę uprawę siedlisku (chodzi o glebę i mikroklimat) na specjalnie usypanych tarasach. Winnica powstała prawdopodobnie w XVIII wieku, choć dokładne datowanie jeszcze przed nami. Część krzewów znajdujących się na działkach KOWR ma status pomników przyrody. Natomiast co do przyszłości fragmentu winnicy rosnącej na terenach leśnych odniosła się w 2021 roku Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Zielonej Górze: „Dziko rosnące krzewy historycznych odmian winorośli stanowią rzadkość na terenie Polski i są elementem krajobrazu kulturowego województwa lubuskiego, dlatego wszystkie okazy znalezione na gruntach Lasów Państwowych zostaną zabezpieczone przed zniszczeniem” (pismo RDLP do Fundacji Tłocznia, która wystąpiła o inwentaryzację dziko rosnącej vitis vinifery ).
Od początku listopada 2023 trwa procedura wpisania winnicy do rejestru zabytków. Będzie to pierwszy taki przypadek w Polsce. Ale winnice we Francji - po zaliczeniu w poczet zabytków - trafiają na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Winnica w Łazie również posiada taki potencjał.
Zarząd Dróg Wojewódzkich w Zielonej Górze ma gotowy projekt obwodnicy Droszkowa i wśród różnych wariantów wybrano nie ten, który pokazywał, że na odcinku między Przytokiem i Łazem można wytyczyć trasę na płaskim terenie i po śladzie istniejącej drogi, ale właśnie przez winnicę i wzgórza. Co prawda projekt zakłada, że droga ominie pomniki przyrody, ale tylko niektóre krzewy są objęte taką ochroną, i przez prace ziemne bezpowrotnie zostanie zniszczone całe siedlisko.
Przedstawiciele naukowców, lokalnych organizacji pozarządowych (w tym piszący te słowa) oraz Partii Zieloni dwukrotnie spotkali się ze Sławomirem Kotylakiem, dyrektorem departamentu infrastruktury Lubuskiego Urzędu Marszałkowskiego, oraz przedstawicielami ZDW, w tym z dyrektorem Pawłem Tonderem. Liczymy, że wbrew dotychczasowej praktyce nie będzie pośpiechu w uroczystym ogłaszaniu rozpoczęcia inwestycji (czytaj: jeszcze przed nadchodzącymi wyborami samorządowymi). I że przebieg drogi będzie racjonalny - z uwzględnieniem rachunku ekonomicznego, walorów kulturowych i przyrodniczych.
Biolog, profesor Grzegorz Gabryś zauważa, że jakakolwiek ingerencja powodująca fragmentację tego obszaru spowoduje utratę wszystkich walorów. Przeprowadzenie drogi zapoczątkuje proces przerwania ciągłości biotopów, co z czasem doprowadzi do zaniku bioróżnorodności i wypadania najcenniejszych drzew, krzewów, również bogatej fauny np. owadów czy ptaków. Za infrastrukturą komunikacyjną zawsze idzie rozbudowa obiektów towarzyszących, co w efekcie zmniejsza radykalnie powierzchnię przyrodniczą, obniżając funkcjonalność ekologiczną i walory turystyczne obszaru. Więcej informacji znajdziesz w artykułach prasowych, między innymi gazeta wyborcza  Drodzy zwycięzcy, budując obwodnicę nad Odrą, pamiętajcie o przyrodzie. Obiecaliście! (wyborcza.pl) oraz  Znaleziono najstarszą winnicę w Polsce. Czy zniszczy ją budowa obwodnicy? | Tygodnik Powszechny
W lutym 2024 roku Lubuski Wojewódzki Konserwator Zabytków wszczął postępowanie dotyczące wpisania tego obszaru do rejestru zabytków.

Opublikowane (Aktualizacja )