Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Stop zmienianiu parków w miejsca pamięci. Parki dla edukacji przyrodniczej i rekreacji!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Adrian D.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Adrian D.
kieruje swoją petycję do:
Rada Miejska i Burmistrz Śremu
Domagamy się podjęcia kroków mających doprowadzić do zaprzestania dążenia do ustawiania w Parku Miejskim im. Powstańców Wielkopolskich 1918-1919 kolejnych pomników i symboli upamiętniających martyrologię narodu polskiego lub mogących być wykorzystywanymi przez osoby o poglądach sprzecznych z dążeniem do demokratycznego współżycia naszego społeczeństwa i pokojowej koegzystencji z innymi narodami, do manifestowania (jawnie lub zakamuflowanie) swoich poglądów.

Park Miejski ma służyć wypoczynkowi, sportowi, rekreacji oraz - przede wszystkim - edukacji przyrodniczej i ekologicznej,
a nie być areną demonstracji politycznych.

Najstarszy Park Miejski stworzyli Śremianie różnych narodowości i wyznań, instalowanie w nim symboli służących upamiętnianiu ran i podziałów jest sprzeczne z ideami im przyświecającymi.

Mimo to obserwujemy zapędy do zawładnięcia nim przez osoby, które pod przykrywką krzewienia historii propagują osoby, symbole, półprawdy historyczne stojące w sprzeczności z ideami przyświecającymi ojcom założycielom Parku Miejskiego w Śremie.

Przypominamy, że w podobny sposób "małymi krokami" zamieniono główną aleję Parku Śremskich Odlewników w "aleję pamięci" będącą sceną demonstracji politycznych i pokazem zawłaszczania przestrzeni publicznej przez grupę Śremian o określonych poglądach, zamiast -  bez kontrowersji - służyć ogółowi mieszkańców.

Nie chcemy, aby ten sam los spotkał najstarszy park w Śremie.

Od władz gminy oczekujemy stanowczego stanowiska w tej sprawie wyrażonego nadaniem parkowi regulaminu, w którym jasno zostaną określone zasady instalowania w nim jakichkolwiek symboli (poza istniejącymi) mający charakter mogący zostać wykorzystany w celach jawnie lub kryptopolitycznych.

Jednocześnie domagamy się, aby istniejące obiekty zostały jasno opisane, tak, aby odwiedzający park mieli wiedzę skąd one pochodzą, kiedy i z czyjej inicjatywy powstały, bez konieczności korzystania z innych źródeł wiedzy ponad tą, którą znajdą przy obiektach.

Opublikowane (Aktualizacja )