Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
OPP apelują o przywrócenie dostęp do danych US przekazujących 1%

2,000 podpisało. Niech będzie nas 3,000
2,000 podpisało

Potwierdź swój podpis

Avaaz.org chroni Twoją prywatność i będzie Cię powiadamiał o tej i innych podobnych kampaniach.
Tę petycję utworzył/a FundacjaAvalon ... Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
FundacjaAvalon ..
kieruje swoją petycję do:
Minister Finansów Tadeusz Kościński
PETYCJA do Ministra Finansów Tadeusza Kościńskiego

My, niżej podpisani, zwracamy się z apelem do Ministra Finansów Tadeusza Kościńskiego o przywrócenie Organizacjom Pożytku Publicznego dostępu do informacji o Urzędach Skarbowych przy poszczególnych wpłatach z 1% podatku.

Panie Ministrze,

W ostatnich latach organizacje pożytku publicznego, zbierające 1% podatku na rzecz pomocy swoim podopiecznym, otrzymują coraz mniej informacji o konkretnych źródłach wpłat. Regulacje dotyczące ochrony danych osobowych uniemożliwiły organizacjom udostępniania informacji o darczyńcach naszym podopiecznym.  Zmiana ta była dla nas zrozumiała, ze względu na przepisy dotyczące ochrony danych osobowych. W tym roku jednak organizacje, a więc i podopieczni, nie otrzymali nawet informacji o tym, które urzędy skarbowe przekazały konkretne wpłaty z tytułu 1% podatku.

Dla osób potrzebujących, które w krytycznych życiowych okolicznościach poszukują finansowego wsparcia, taka informacja była na wagę złota . Pozwalała weryfikować skuteczność prowadzonych apeli i zbiórek, pozwalała na prowadzenie statystyk wpłat i lepiej budować akcje zbiórkowe.

Wszystkim nam zależy, aby jak najbardziej pomóc tym, którzy tej pomoc najbardziej potrzebują – osobom z niepełnosprawnościami, osobom ciężko i przewlekle chorym, osobom, którym polski system ochrony zdrowia nie jest w stanie pomóc w wystarczającym stopniu, przez co muszą szukać szansy na życie i zdrowie w drogim leczeniu poza granicami Polski, czy na końcu – rodzinom, które z różnych przyczyn – na przykład z powodu ponoszenia kosztów opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem – znajdują się na granicy ubóstwa . Mamy nadzieję, że wsłucha się Pan Minister w ich i nasze prośby i pozwoli usunąć chociaż tę jedną przeszkodę, utrudniającą im funkcjonowanie w trudnej, życiowej sytuacji.

Panie Ministrze, żadne z obowiązujących dziś przepisów nie nakładają na Ministerstwo obowiązku ukrywania danych o urzędach skarbowych przekazujących środki z 1% podatku . Nie są to informacje zawierające dane osobowe, nie są to informacje niejawne. Apelujemy więc do Pana, aby informacje o Urzędach Skarbowych przy poszczególnych wpłatach 1% zostały przekazana organizacjom pożytku publicznego i w przyszłości były integralną częścią raportów podsumowujących wpłaty z 1% podatku.

Opublikowane (Aktualizacja )