Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
OPP apelują o przywrócenie dostępu do danych US przekazujących 1%

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Fundacja A.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Fundacja A.
kieruje swoją petycję do:
Minister Finansów Tadeusz Kościński
PETYCJA do Ministra Finansów Tadeusza Kościńskiego

My, niżej podpisani, zwracamy się z apelem do Ministra Finansów Tadeusza Kościńskiego o przywrócenie Organizacjom Pożytku Publicznego dostępu do informacji o Urzędach Skarbowych przy poszczególnych wpłatach z 1% podatku.

Panie Ministrze,

W ostatnich latach organizacje pożytku publicznego, zbierające 1% podatku na rzecz pomocy swoim podopiecznym, otrzymują coraz mniej informacji o konkretnych źródłach wpłat. Regulacje dotyczące ochrony danych osobowych uniemożliwiły organizacjom udostępniania informacji o darczyńcach naszym podopiecznym.  Zmiana ta była dla nas zrozumiała, ze względu na przepisy dotyczące ochrony danych osobowych. W tym roku jednak organizacje, a więc i podopieczni, nie otrzymali nawet informacji o tym, które urzędy skarbowe przekazały konkretne wpłaty z tytułu 1% podatku.

Dla osób potrzebujących, które w krytycznych życiowych okolicznościach poszukują finansowego wsparcia, taka informacja była na wagę złota . Pozwalała weryfikować skuteczność prowadzonych apeli i zbiórek, pozwalała na prowadzenie statystyk wpłat i lepiej budować akcje zbiórkowe.

Wszystkim nam zależy, aby jak najbardziej pomóc tym, którzy tej pomoc najbardziej potrzebują – osobom z niepełnosprawnościami, osobom ciężko i przewlekle chorym, osobom, którym polski system ochrony zdrowia nie jest w stanie pomóc w wystarczającym stopniu, przez co muszą szukać szansy na życie i zdrowie w drogim leczeniu poza granicami Polski, czy na końcu – rodzinom, które z różnych przyczyn – na przykład z powodu ponoszenia kosztów opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem – znajdują się na granicy ubóstwa . Mamy nadzieję, że wsłucha się Pan Minister w ich i nasze prośby i pozwoli usunąć chociaż tę jedną przeszkodę, utrudniającą im funkcjonowanie w trudnej, życiowej sytuacji.

Panie Ministrze, żadne z obowiązujących dziś przepisów nie nakładają na Ministerstwo obowiązku ukrywania danych o urzędach skarbowych przekazujących środki z 1% podatku . Nie są to informacje zawierające dane osobowe, nie są to informacje niejawne. Apelujemy więc do Pana, aby informacje o Urzędach Skarbowych przy poszczególnych wpłatach 1% zostały przekazana organizacjom pożytku publicznego i w przyszłości były integralną częścią raportów podsumowujących wpłaty z 1% podatku.

Petycję poparły:
1) Fundacja Avalon
2) Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą"
3) Fundacja Sedeka
4) Fundacja Serce Dziecka im. Diny Radziwiłłowej