Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
#zostańzemną

223,862 podpisało. Niech będzie nas  300,000
223,862 podpisało

Potwierdź swój podpis

Avaaz.org chroni Twoją prywatność i będzie Cię powiadamiał o tej i innych podobnych kampaniach.
Tę petycję utworzył/a Małgorzata S.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Małgorzata S.
kieruje swoją petycję do:
Minister Zdrowia Łukasz Szumowski
Zwracamy się z prośbą do Ministra Zdrowia o zapewnienie dzieciom opieki rodziców podczas pobytu szpitalu także w stanie epidemii.

Zdajemy sobie sprawę, że wprowadzone restrykcje mają na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się epidemii, jednakże decyzja o zakazie przebywania rodziców i opiekunów prawnych wraz z dziećmi na oddziałach pediatrycznych budzi w nas duże wątpliwości i obawy o zdrowie fizyczne, jak i psychiczne dzieci.

Wiemy, że izolacja dziecka od rodzica naraża je na niewyobrażalny stres, który może znacząco spowolnić proces jego zdrowienia, a także przyczynić się do powstania traumy, która może zaważyć na całym przyszłym życiu dziecka. Liczne badania pokazują, że izolacja taka może doprowadzić do zaburzenia przywiązania między dzieckiem i opiekunem, które w przyszłości skutkować może: agresją, stanami lękowymi, nieprzystosowaniem społecznym, zaburzeniami odżywiania, fobiami oraz innymi, długotrwałymi zaburzeniami psychicznymi. Jednocześnie zwracamy uwagę na fakt, że z punktu widzenia zakaźności, w przypadku dzieci zakażonych SARS CoV-2, jeżeli to rodzic będzie karmił, uspokajał, czytał, mył i robił wszystkie inne czynności pielęgnacyjne przy dziecku, znacznie rzadziej będzie pojawiał się przy nim personel medyczny, który pracuje w systemie zmianowym i ma większe szanse na przeniesienie wirusa dalej, niż opiekun przebywający z dzieckiem 24 godziny na dobę.

Szanowny Panie Ministrze, prosimy o wydanie krajowych wytycznych,
dotyczących obecności i opieki rodzica nad dzieckiem przebywającym
w szpitalu w trakcie trwania epidemii. Wierzymy, że dobrym rozwiązaniem byłoby wyrażenie zgody na stałe przebywanie jednego rodzica przy łóżku dziecka bez możliwości opuszczania budynku szpitala.

Opublikowane: 27 marca 2020 (Aktualizacja: 20 kwietnia 2020)