Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Refundacja terapii w adjuwantowym leczeniu czerniaka

3,259 podpisało. Niech będzie nas  5,000
3,259 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Natalia W.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Natalia W.
kieruje swoją petycję do:
Minister Zdrowia Pan Łukasz Szumowski
Szanowny Panie Ministrze,

My niżej podpisani pacjenci chorzy na czerniaka, nasze rodziny, bliscy oraz wszyscy którzy wspierają walkę o nasze życie, prosimy o refundację terapii w adjuwantowym leczeniu czerniaka.

Niestety zbyt długo czytamy informacje, że leczenie które może ocalić wielu chorych, nadal nie zostało włączone do programu lekowego. Dzięki licznym badaniom wiadomo, że leczenie uzupełniające jest korzystne zwłaszcza dla pacjentów z wysokim ryzykiem nawrotu choroby, zastosowanie takiego leczenia zmniejsza ryzyko nawrotu o 20-25%. Te liczby to dla chorych wielkie szanse. W Polsce dostęp do terapii adjuwantowych jest obecnie możliwy jedynie w ramach ratunkowego dostępu do technologii lekowych (RDTL). Za każdym razem lekarze muszą wystosować odpowiedni wniosek o podanie danego leku pacjentowi, co w praktyce oznacza wydłużony czas oczekiwania na zgodę NFZ, czas którego wielu pacjentów nie ma.

Prawdziwym ratunkiem dla nas, pacjentów, byłoby dopuszczenie do programu lekowego terapii stosowanych w adjuwantowym leczeniu czerniaka. Jest nam bardzo przykro, że niektórzy pacjenci, nie mogą już dołączyć swojego głosu w tej sprawie, ponieważ dla nich zabrakło tego ratunku. Biorąc pod uwagę, że w naszym kraju średnio co roku 4000 pacjentów słyszy diagnozę – czerniak, a liczba ta w ostatnich latach wzrosła, dziwi nas, że znając korzyści jakie wniosłaby refundacja terapii, Ministerstwo Zdrowia nadal nie odpowiada na apele. To korzyści nie tylko zdrowotne, które są chyba priorytetem Ministerstwa Zdrowia, ale także finansowe, bo wielu pacjentów mogłoby uniknąć nawrotu w kolejnych latach.

Czy porozumienie możemy uzyskać tylko poprzez nagłaśnianie sprawy w mediach? Czy naprawdę w Polsce chorzy będą musieli wiecznie organizować zbiórki na leczenie na własną rękę? Może warto żeby Ministerstwo Zdrowia także bardziej zapoznało się z hasłem „sie pomaga” i pomogło odzyskać zdrowie chorym.

Oczekujemy, że odpowiedzią na tę petycję będzie jak najszybsze włączenie do refundacji terapii stosowanych w adjuwantowym leczeniu czerniaka, a nie kolejne pisma zapewniające nas o `trwających rozmowach`, pisane za pośrednictwem osób trzecich. Być może w ogóle nie widział Pan wcześniejszych apeli, dlatego liczymy na to, że teraz nie zignoruje Pan nas wszystkich podpisanych pod tą petycją.
Opublikowane: 30 kwietnia 2020 (Aktualizacja: 27 maja 2020)