Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Sukces
3110 zebranych podpisów na MOST, to nasz wspólny sukces!

Sukces
3,258 podpisało. Niech będzie nas 5,000
3,258 podpisało

Potwierdź swój podpis

Avaaz.org chroni Twoją prywatność i będzie Cię powiadamiał o tej i innych podobnych kampaniach.
Tę petycję utworzył/a Mariusz P.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Mariusz P.
kieruje swoją petycję do:
PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Zakład Linii Kolejowych w Rzeszowie
Dzisiaj zamykamy zbieranie podpisów pod naszą petycją, skierowaną do mieszkańców Przemyśla, z apelem o pozostawienie przemyskiego mostu kolejowego w całości oraz urządzenia na nim ścieżki pieszo-rowerowej i Wielokulturowego Muzeum Przemyślan. Wasze głosy dają nam upoważnienie do dalszych dxziałań w tej sprawie. Będzie to listowne skierowanie żądania do PKP PLK o weryfikację planów i pozostawienie dwóch linii mostu. Jednej dla Miasta drugiej dla Narodowego Muzeum Ziemi Przemyskiej. Dzisiaj wysyłamy korespondencję z kopią Waszych podpisów do PKP PLK. O dalszym ciągu będziemy Was informować na FB stonie akcji: https://www.facebook.com/MOST-Wielokulturowe-Muzeum-Przemy%C5%9Blan-573415206402665/. Dziękujemy! Trzymajcie kciuki za powodzenie!

My obywatele Przemyśla , mieszkańcy miasta indywidualnie i skupieni w różnych organizacjach społecznych wzywamy wszystkich Przemyślan do wsparcia inicjatywy ZACHOWANIA ZABYTKOWEGO MOSTU KOLEJOWEGO W PRZEMYŚLU.

Most kolejowy w przeszłości:  był świadkiem historii: wojen, wywózek, deportacji obywateli Rzeczpospolitej różnych narodowości, przyjazdu do Przemyśla postaci historycznych; był jedyną drogą ucieczki dla mieszkańców dwóch brzegów Sanu, dwóch stref okupacyjnych w czasie II Wojny Światowej; pomimo zniszczeń był wielokrotnie odbudowywany wysiłkiem wielu pokoleń naszych przodków; niektórzy z nich stracili życie i zdrowie w jego obronie.

Most kolejowy obecnie:  jest ważnym elementem pejzażu Przemyśla wpływającym na jego tożsamość; jest jednym z najbardziej charakterystycznych zabytków Przemyśla; jego wizerunek widnieje na Gwieździe Przemyśla, najważniejszym odznaczeniu naszego miasta.

Most kolejowy w przyszłości:  może stać się jedynym w swoim rodzaju obiektem łączącym funkcje: muzealną, komunikacyjną i rekreacyjną; może w dużym stopniu wzmocnić walory turystyczne Przemyśla, generując przychody z turystyki; jest szansą na powstanie nowoczesnego, charakterystycznego i symbolicznego obiektu, będącego wyjątkowym pomnikiem integracji społecznej, przeszłości z przyszłością, sztuki muzealnej z użytkową, pamięci i postępu; może być obiektem łączącym na poziomie symbolicznym mieszkańców dwóch części miasta; może stać się awangardowym symbolem miasta, osadzonym w jego historii, dzięki czemu Przemyśl ma szansę awansować do europejskiej ligi miast nowoczesnych.

Nasza inicjatywa znalazła zrozumienie i wsparcie dyrektora Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej, który rozumiejąc rolę i misję instytucji, którą kieruje wyraził gotowość do: przejęcia mostu od PKP Linie Kolejowe na cele muzealne; zorganizowania finansowania na jego restaurację; przygotowania koncepcji zagospodarowania mostu (łączącej funkcje komunikacyjne i rekreacyjne) według projektu wcześniej skonsultowanego z mieszkańcami Przemyśla.

Dostrzegając realną szansę na zachowanie mostu dla dzisiejszych i przyszłych mieszkańców Przemyśla oraz widząc drzemiący w nim potencjał prosimy Was, drodzy Przemyślanie, o zaangażowanie i współdecydowanie o losach mostu i naszego miasta, którego wszyscy jesteśmy gospodarzami!

Apelujemy o wsparcie naszej inicjatywy przez złożenie podpisu pod niniejszym apelem w formie elektronicznej, lub z imienia i nazwiska, a osoby reprezentujące organizacje społeczne i firmy zapraszamy do akcesji do Porozumienia @MOST Wielokulturowe Muzeum Przemyślan.

Porozumienie MOST: Joanna Markin – Razem na 100 Karol Gajdzik – Fundacja Galicyjskich Dróg Żelaznych Waldemar Hryniszyn – Fundacja Azymut Igor Horkiw – Narodnyj Dim Marek Janowski – Stowarzyszenie Muzeum Ratownictwa i Techniki Mariusz Sidor – Bloger @PRZEMYŚLmy Błażej Wilk – Stowarzyszenie MOST

Dziękujemy!

foto: https://innpoland.pl/147665,mieszkanie-pod-mostem-w-sztokholmie-moze-powstac-unikalna-inwestycja :
Opublikowane (Aktualizacja )