Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Sukces
Pociągi Intercity Plus wracaja do Przemyśla! Victoria!

Sukces
1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Mariusz P.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Mariusz P.
kieruje swoją petycję do:
Premier Mateusz Morawiecki
Укрзалізниця - Ukrzaliznytsia wznawia międzynarodowe połączenia kolejowe z Polską. Pierwszy po 1,5 rocznej przerwie pociąg z Kijowa do Przemyśla wyjedzie 10 października - zapowiedziała na swojej stronie Ukrzaliznytsia. Stało się to możliwe dzięki porozumieniu między stroną ukraińską i polską oraz współpracy zarządów obudwu kolei państwowych. Wznowienie połączeń umożliwiło przyjęcie przez polski rząd rozporządzenia wyłączającego Ukrainę z restrykcji pandemicznych, które obowiązywały do dzisiaj.
Bilety kolejowe będą dostępne od 1 października na stronie booking.uz.gov.ua i w kasach.
Pasażerowie mogą znaleźć aktualne informacje na temat zasad wjazdu obywateli Ukrainy do Polski i innych krajów europejskich, a także obywateli tych krajów na Ukrainę za pośrednictwem oficjalnych źródeł: Ambasady Ukrainy w Polsce oraz ambasad tych krajów na Ukrainie.
O przywrócenie połączeń z Ukrainą przemyskie stowarzyszenia gospodarcze, turystyczne i społeczne, apelowały do Premiera RP od połowy czerwca br. https://lnkd.in/e3dF-Vv Zebraliśmy ponad 1200 podpisów. Wszystkim wspierającymi i kibicom gratulujemy!

Społeczne NIE! dla dalszego
zawieszenia pociągów z Ukrainy do Przemyśla!

Po blisko dwuletniej kwarantannie dla miejskiej turystyki i lokalnego handlu i gastronomii przygranicznego Przemyśla, dalsze zawieszenie połączeń kolejowych z Ukrainą, to utrata dodatkowej szansy na odbicie się od finansowego dna dla biznesu i miasta. Dla przemyskiego dworca kolejowego, odwieszenie połączeń, to szansa na powrót do wiodącej roli habu przesiadkowego na wschodniej granicy Polski i UE z Ukrainą. W najlepszym okresie korzystało z niego rocznie więcej pasażerów, jak z rzeszowskiego lotniska w Jasionce!

Protestujemy przeciwko nierównemu traktowaniu miast i regionów w dalszym stosowaniu obostrzeń epidemicznych, nieadekwatnych do zagrożenia.

Postępowanie polskiego rządu w tej kwestii jest niezrozumiałe, zważywszy na poniższe fakty:

Choć pandemia koronawirusa mocno namieszała w rozkładach kolejowych, to międzynarodowe połączenia kolejowe powoli wracają na tory. Oczywiście w wielu krajach nadal obowiązują restrykcje wjazdowe, ale:

- z Polski można obecnie bezpośrednio dojechać koleją do Niemiec, Czech i Austrii oraz na Słowację - PKP Intercity oferuje połączenia do Berlina - z Warszawy, Krakowa, Gdyni i …Przemyśla
- do Pragi możemy dojechać pociągami PKP Intercity z między innymi z Krakowa, Warszawy, Katowic i Wrocławia i …Przemyśla
- Pociągiem PKP Intercity można dojechać do Bratysławy między innymi z Terespola oraz z …Przemyśla
- z Polski dotrzemy pociągiem także do Austrii - między innymi do Wiednia i Graz z Gdyni, Warszawy oraz z …Przemyśla

Przy czym należy zauważyć, że do Polski można z Ukrainy przyjechać samochodem, autobusem (zostały właśnie otwarte wszystkie przejścia drogowe z Ukrainą, niektóre czasowo zamknięte na czas ogólnokrajowej kwarantanny), a nawet samolotem! Wspomniane wyżej lotnisko w Jasionce koło Rzeszowa również pracuje.

APELUJEMY WIĘC, ABY POLSKI RZĄD W TRYBIE NATYCHMIASTOWYM ZGODZIŁ SIĘ NA KURSOWANIE UKRAIŃSKICH POCIĄGÓW INTERCITY
PLUS ZE LWOWA, KIJOWA ORAZ SYPIALNYCH Z ODESSY DO PRZEMYŚLA !!!

Sygnatariusze Protestu:
Akademickie Biuro Kultury i Sztuki Alma Art
Fundacja Azymut
Fundacja Kresowe Centrum Nauki i Rozwoju "Perła Galicji" - Przemyski Klaster Turystyczny
Fundacja Galicyjskich Dróg Żelaznych
Porozumienie MOST
Stowarzyszenie Linia102.pl
(lista sygnatariuszy jest otwarta)

*Dlaczego kolejowe przewozy pasażerskie między Polską a Ukrainą zostaną wznowione dopiero po okresie wakacyjnym - 1 września 2021 r. ?!

Wynika to z nowego rozporządzenia polskiego rządu, które zostało wydane 11 czerwca. Poprzednie restrykcje z 6 maja 2021 r., zostały przedłużone później do
25 czerwca, a teraz do 31 sierpnia 2021 r. Tym samym nowe rozporządzenie rządu skutecznie oznacza, że pociągi pasażerskie między Polską a Ukrainą nie będą kursować.

Aby wjechać na Ukrainę polscy obywatele muszą okazać odpowiednie ubezpieczenie oraz negatywny wynik testu PCR albo testu antygenowego w kierunku COVID-19, który musi zostać przeprowadzony w ciągu 72 godzin przed przekroczeniem ukraińskiej granicy, lub dokument potwierdzający odbycie pełnego kursu szczepienia przeciwko COVID-19.

Obywateli Ukrainy obowiązują zasady dla podróżnych przybywających do Polski spoza strefy Schengen. Są to: każdy z podróżujących jest skierowany na kwarantannę. Z kwarantanny nie będzie zwalniać test wykonany w kraju, z którego przybywa dana osoba. Podróżni, którym została nałożona kwarantanna, mogą w Polsce w ciągu 48h od przekroczenia granicy wykonać test, którego negatywny wynik zwolni z kwarantanny. Rodzaj testu: PCR lub antygenowy.

.

Opublikowane (Aktualizacja )