Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
STOP CENTRALIZACJI DOMÓW KULTURY W ŁODZI – SPRZECIW MIESZKAŃCÓW I ŚRODOWISKA KULTURY

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Monika G.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Monika G.
kieruje swoją petycję do:
Prezydent Miasta Łodzi Hanna Zdanowska
My, niżej podpisani, mieszkańcy Łodzi oraz środowisko kultury, wyrażamy radykalny sprzeciw wobec planu centralizacji łódzkich domów kultury: Bałuckiego Ośrodka Kultury, Poleskiego Ośrodka Sztuki, Widzewskich Domów Kultury, Ośrodka Kultury Górna i Centrum Kultury Młodych.
1. Planowana centralizacja jest sprzeczna z założeniami nowej strategii rozwoju Łodzi, prezentowanej przez Panią Prezydent Hannę Zdanowską, która zakłada większe uspołecznienie miasta.
2. Centralizacja to kultura bliżej urzędu, a dalej od mieszkańca osiedla. To krok wstecz dla łódzkiej kultury o kilka, a nawet kilkadziesiąt lat. W wyniku centralizacji powstanie jeden byt formalno-prawny, który zablokuje wiele społecznych inicjatyw. Żadne duże miasto w Polsce nie pozwoliło sobie na tak radykalny krok
3. Centralizacja to formalna likwidacja  pięciu samodzielnych instytucji kultury.
4. Poprzez centralizację znacznie ograniczone zostanie wsparcie finansowe, jakim są programy ministerialne. Obecnie jest to średnio 500 tys. zł. rocznie dla wszystkich 5 domów kultury. Bez tych pieniędzy NIE MA bezpłatnych wydarzeń, warsztatów i imprez. Programy europejskie nie wspierają lokalnych wydarzeń osiedlowych i amatorskiego ruchu artystycznego.
5. Domy kultury to nie biblioteki, które wymagają standaryzowania i centralnego systemu bibliotecznego (katalogi, rejestr wypożyczeń). W domach kultury realizowane są autorskie projekty kulturalne. Tworzą je artyści i animatorzy kultury – każdy jest inny i każdy ma inne talenty. Tego nie można standaryzować i ograniczać kagańcem procedur.
6. Centralizacja domów kultury to wydanie dodatkowych pieniędzy publicznych na kosztowe ujednolicenie administracji we wszystkich dzielnicach - zamiast na rozwój oferty kulturalnejdla mieszkańców.
7. Zamiast centralizować , Urząd Miasta Łodzipowinien docenić domy kultury i je wesprzeć - autentycznie, a nie pijarowo. Domy kultury są permanentnie niedofinansowane. Mimo tych braków, świetnie sobie radzą i cieszą się uznaniem łodzian. Domy kultury cały czas się reformują i zmieniają. Nie potrzebują do tego centralizacji.
8. Prawdziwym celem centralizacji jest chęć uzyskania oszczędności tam, gdzie nie powinno się ich szukać – w sferze kultury. Centralizacja zniszczy wieloletnie zaangażowanie domów kultury w pracą u podstaw, jaką jest budowanie kapitału społecznego miasta.

Oczekujemy, że Magistrat rzetelnie przeanalizuje zagadnienie i prawdziwie wzmocni domy kultury.

Oczekujemy otwartej publicznej debaty
z udziałem ekspertów, odbiorców kultury
i mediów, podczas której wszystkie strony
i wszyscy interesariusze przedstawią rzeczową, a nie pijarową argumentację.

Opublikowane (Aktualizacja )