Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Mieszkańcy ul. Leszka 31 w Poznaniu chcą być wreszcie na swoim

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Beata O.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Beata O.
kieruje swoją petycję do:
Prezydent Miasta Poznania Jacek Jaśkowiak
Od 25 lat mieszkańcy bloku przy ul. Leszka 31 w Poznaniu i budynków sąsiednich bezskutecznie oczekują na możliwość wydzielenia odrębnej własności swoich lokali mieszkalnych. Problem polega na tym, że nieuregulowane są sprawy gruntowe, gdyż Spółdzielnia Mieszkaniowa Wielkopolanka ćwierć wieku temu w trakcie budowy przekroczyła o 1 m² granicę działki, zajmując grunt Miasta Poznania. Ówcześnie urzędujący Prezydent Miasta Poznania nie zgodził się na sprzedaż wydzielonych geodezyjnie działek gruntu o powierzchni 91 m², co załatwiałoby definitywnie sprawę. Rozwiązania nie przyniósł również trwający wiele lat proces sądowy.  Sąd w uzasadnieniu wyroku wskazał jednak, że rozwiązaniem sprawy byłaby dobrowolna sprzedaż przez Miasto Poznań niewielkiej części gruntu na rzecz Spółdzielni. Taka transakcja nie naruszałaby budżetu Miasta, a spowodowałaby definitywne uporządkowanie spraw gruntowych.  Dodać należy, że wspólna księga wieczysta prowadzona jest dla budynku przy ul. Leszka 31 oraz budynków przy ul. Witosława i ul. Sędziwoja, albowiem posadowione są na jednej nieruchomości gruntowej. Zgłaszana w niniejszej petycji sprawa dotyczy zatem i tych mieszkańców, którym nieuregulowanie spraw gruntowych uniemożliwia wydzielenie odrębnej własności lokali mieszkalnych i utworzenie dla nich ksiąg wieczystych.  Pozytywne załatwienie sprawy zależne jest wyłącznie od dobrej woli Pana Prezydenta Miasta.
Opublikowane (Aktualizacja )