Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
TAK dla ronda Ramana Bandarenki w Warszawie!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Łukasz T.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Łukasz T.
kieruje swoją petycję do:
Rafał Trzaskowski, Prezydent m.st. Warszawy
[PL; BY - ніжэй]

Szanowny Panie Prezydencie! Drodzy Warszawiacy!

My, niżej podpisani Białorusini i przyjaciele Białorusi, zwracamy się do Pana z prośbą o wsparcie inicjatywy nazwania ronda na przecięciu Południowej Obwodnicy Warszawy i ul. Puławskiej imieniem Ramana Bandarenki . Ten zwyczajny bohater narodu białoruskiego został bestialsko zamordowany przez funkcjonariuszy reżimu w Mińsku, nie dlatego, że przewodził protestom, czy był agresywny. Ludzie władzy odebrali mu życie, tylko dlatego, że zareagował na poczynania wandali w kominiarkach, wykazując się aktywną obywatelską postawą. Z tego powodu Roma może być wzorem nie tylko dla Białorusinów, lecz także dla Warszawiaków, przypominającym, że nie możemy milczeć za każdym razem, gdy władza nadużywa swoich uprawnień.

Wiemy jak bardzo wspiera Pan walkę Białorusinów, czego wyrazem jest wywieszanie biało-czerwono-białej flagi na gmachu ratusza. Dziękujemy! To właśnie w obronie tego symbolu zginął Raman Bandarenka. Nazwanie ronda przy Autostradzie Wolności jego imieniem, będzie kolejnym, trwałym i przepięknym gestem wobec białoruskiej społeczności w Warszawie i w Polsce oraz wymownym znakiem przypominającym światu, że niezwyciężona Wolna Warszawa niezmiennie wspiera demokratyczną Wolną Białoruś.

Niech żyje Warszawa, żywie Bielaruś!

Centrum Solidarności z Białorusią
Inicjatywa Wolna Białoruś

[BY]

Рафалу Тшаскоўскаму
Прэзідэнту Варшавы

Паважаны Спадар Прэзідэнт! Дарагія Варшавяне!

Мы, ніжэйпадпісаныя беларусы і сябры Беларусі, звяртаемся да вас з просьбай аб падтрымцы ініцыятывы надання колу на скрыжаванні Паўднёвай аб'язной дарогі Варшавы і вуліцы Пулаўскай імя Рамана Бандарэнка . Гэты звычайны герой беларускага народа быў па-зверску забіты афіцэрамі рэжыму ў Менску не таму, што кіраваў пратэстамі або быў агрэсіўным. Прадстаўнікі ўлады адабралі яго жыццё толькі таму, што ён адрэагаваў на дзеянні вандалаў у балаклавах, праявіўшы актыўную грамадзянскую пазіцыю. Па гэтай прычыне Раман можа стаць узорам не толькі для беларусаў, але і для варшавянаў, для якіх кола Бандарэнкі можа стаць напамінам аб тым, што мы не можам маўчаць кожны раз, калі ўлада злоўжывае сваімі паўнамоцтвамі.

Мы ведаем, як вы падтрымліваеце барацьбу беларусаў. Адным з сімвалаў гэтай падтрымкі стала вывешванне бел-чырвона-белага сцяга на будынку мэрыі. Мы дзякуем вам! Менавіта ў абарону гэтага сімвала загінуў Раман Бандарэнка. Наданне імя Бандарэнкі кальцавой развязцы на аўтастрадзе Свабоды стане яшчэ адным выдатным жэстам у адносінах да беларускай супольнасці ў Варшаве ды Польшчы і красамоўным знакам, які будзе нагадваць свету пра тое, што непераможная Свабодная Варшава нязменна падтрымлівае дэмакратычную свабодную Беларусь.

Няхай жыве Варшава, Жыве Беларусь!

Цэнтр Беларускай Салідарнасці
Ініцыятыва Вольная Беларусь