Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Wprowadzenie 0% VAT na bilety kolejowe! #KolejbezVAT

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Zielona L.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Zielona L.
kieruje swoją petycję do:
Rząd Rzeczypospolitej Polskiej, Premier Mateusz Morawiecki
Ministerstwo Finansów RP,
Ministra Magdalena Rzeczkowska,
Ministerstwo Infrastruktury RP,
Minister Rafał Weber,Rząd Rzeczypospolitej Polskiej,
Premier Mateusz Morawiecki

Petycja o wprowadzenie 0% VAT na bilety kolejowe!

My, niżej podpisani zwracamy się z petycją o wprowadzenie 0% stawki VAT na bilety kolejowe i tańszy dostęp do infrastruktury kolejowej. W ostatnich dniach ceny biletów przejazdów PKP Intercity drastycznie wzrosły - o ok. 20%. Nagła decyzja o podwyżkach pogłębia tylko wykluczenie transportowe i sprawia, że z założenia tani i zdrowy transport między polskimi miastami stał się droższy nawet niż samochodowy!

Potrzebujemy w Polsce kolei dostępnej dla wszystkich. Uważamy, że podniesienie cen biletów jest niesprawiedliwe dla wszystkich pasażerów, ale szczególnie dla tych, którzy korzystają z kolei codziennie bez znaczenia czy do celów prywatnych, czy zawodowych. Nie może być tak, że ludzi przestaje być stać na “najtańszy środek transportu”! Wraz z podwyżkami cena biletów, trasa tam i z powrotem z Poznania do Warszawy kosztuje więcej niż lot samolotem na tej samej linii, mało tego - w Niemczech bilet miesięczny kosztuje w przeliczeniu 230 pln, czyli dokładnie tyle co bilet w jedną stronę z Gdańska do Warszawy! Podczas gdy dobra siatka połączeń regionalnych, dobre warunki przejazdów oraz bilety o umiarkowanych cenach, to warunki tego, żeby popyt na kolej nie spadał, a rósł zwiększając rentowność linii kolejowych.

Istnieje rozwiązanie powyższego problemu - apelujemy do Ministerstwa Finansów RP, Ministry Magdaleny Rzeczkowskiej, Ministerstwa Infrastruktury RP, Ministra Rafała Webera, Rządu Rzeczypospolitej Polskiej oraz premiera Mateusza Morawieckiego o likwidację VAT na bilety!

Spowoduje to, że podwyżki związane ze wzrostem kosztów energii, utrzymania i rozwoju infrastruktury kolejowej nie obciążą pasażerów. Skoro rząd nie wahał się obniżyć podatków do zera przy gwałtownym wzroście cen paliw i potrafi działać w ten sposób w interesie obywateli zmotoryzowanych, to powinien również zadbać o interesy obywateli korzystających z transportu publicznego!

Domagamy się odpowiednich rozwiązań, które zapewnią sprawiedliwe i uczciwe traktowanie pasażerów.

Domagamy się… 0% VAT NA BILETY KOLEJOWE!

Opublikowane (Aktualizacja )