Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Każdy człowiek MA GŁOS!

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Stowarzyszenie A.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Stowarzyszenie A.
kieruje swoją petycję do:
wszyscy zainteresowani
Słowa "nie masz głosu" ranią tak dotkliwie i głęboko, że potrafią zamrozić rozwój głosu nawet na dekady, wstrzymać rozwój człowieka, uniemożliwić swobodny rozkwit talentów i realizację marzeń. Uświadomienie wagi tych słów i konieczności zaprzestania ich używania, tak w kierunku dzieci jak i dorosłych, to sprawa najwyższej wagi która w mikroskali wpłynie na tysiące indywidualnych żyć, a w makroskali - zmieni społeczeństwo. Wesprzyj nasze działania, dołącz do Organizatorów, rozpowszechniaj nasze treści. Razem rozpocznijmy erę twórczości!

Wielce Szanowni Państwo, Dyrektorzy instytucji kultury, Prezesi organizacji pozarządowych, Edukatorzy, Trenerzy głosu, Nauczyciele, Dyrygenci chóralni, Instruktorzy wokalni, Pedagodzy, Badacze, Naukowcy, Publicyści, Dziennikarze, Odpowiedzialni za kształcenie wokalne w Polsce i indywidualny bądź grupowy rozwój głosów dzieci, młodzieży oraz dorosłych, Liderzy zmian, Wszyscy, którzy kiedykolwiek usłyszeli: “NIE MASZ GŁOSU”

LIST OTWARTY

Każdy człowiek MA GŁOS , nawet jeśli nie jest on słyszalny. To głos marzeń, aspiracji, potrzeb przejawiający się w mowie, śpiewie, myślach, emocjach, języku ciała i intuicji. Nasz prawdziwy głos jest niezbywalny . Niestety obserwujemy, że zbyt często i zbyt lekko używane jest zdanie: NIE MASZ GŁOSU, które stopuje rozwój i zamyka na dekady. Chcemy żeby to się skończyło. Chcemy, aby każdy człowiek w naszym kraju wiedział o tym, że ma głos i że ten głos jest bezcenny .
Aby zrealizować to śmiałe założenie zainicjowaliśmy powstanie Ogólnopolskiej Konferencji MAM GŁOS. O śpiewie z różnych perspektyw: nauka, sztuka, biznes . Podczas dotychczas przeprowadzonych dwóch edycji, w trosce o przyszłość kształcenia wokalnego, zgromadzone grono ekspertów wypracowało następujące postulaty:

- należy promować główny postulat Konferencji: dość używania nieprawdziwego zdania: „Nie masz głosu” ,
- należy popularyzować naturalne, innowacyjne i holistyczne metody rozwoju głosu,
- należy popularyzować profesjonalną naukę śpiewu i edukować o jego terapeutycznej roli,
- należy utworzyć portal z rzetelnymi, opartymi na naukowej wiedzy informacjami o kształceniu i rehabilitowaniu głosu, dostępnym dla wszystkich zainteresowanych,
- należy regularnie oferować konkretne narzędzia poszerzające horyzonty wokalne:
  • Ogólnopolska Konferencja MAM GŁOS - organizowana dwa razy w roku,
  • spotkania Forum wymiany doświadczeń dla nauczycieli śpiewu, dyrygentów chóralnych i trenerów głosu,
  • Spotkania Zespołu Ekspertów zajmujących się pracą z głosem,
  • Warsztaty “Kocham Śpiewać” dla osób początkujących w rozwoju swojego głosu - minimum raz w miesiącu,
  • ostatecznie utworzenie Instytutu Badań nad Głosem .

Poprzez zaproponowane powyżej rozwiązania organizatorzy Ogólnopolskiej Konferencji MAM GŁOS mają nadzieję nawiązać ustawiczny dialog między osobami zawodowo zajmującymi się głosem a pasjonatami śpiewu oraz osobami chcącymi po wielu latach milczenia odnaleźć swój prawdziwy głos.

Badania naukowe niezbicie pokazują, że śpiew:
  • wpływa na przyspieszenie postępów terapii w depresji, stanach lękowych itp.,
  • jest skuteczny w rehabilitacji płuc (między innymi po chorobach takich jak SARS - CoV-2),
  • redukuje stres, napięcie, poczucie lęku, osamotnienia,
  • wspiera regulację emocjonalną, daje szansę wyrażania naturalnej ekspresji przez co podnosi nastrój, zwiększa zapał i wigor,
  • buduje i wzmacnia więzi międzyludzkie dużo bardziej niż sama rozmowa,
  • utrzymuje mózg w dobrej kondycji poprzez stymulowanie wielu ośrodków i rozwijanie szlaków neuronalnych,
  • trenuje funkcje poznawcze: koncentrację, uwagę, pamięć,
  • wpływa na poziom hormonów w organizmie: uruchamia neurony dopaminowe, hamuje wydzielanie kortyzolu - hormonu stresu, Po próbie chóru czy lekcji śpiewu śpiewający są w dużo lepszej kondycji psychicznej. Śpiew jest ogólnodostępnym, naturalnym antydepresantem,
  • dotlenia organizm, przez co wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną,
  • zwiększa świadomość ciała.

Wszystkich zainteresowanych dołączeniem do Ogólnopolskiej Konferencji MAM GŁOS zachęcamy do współpracy w charakterze: eksperta, organizatora, partnera, patrona medialnego, mecenasa. Informacje dostępne są pod adresem: https://niemamglosu.pl/

Zakończmy erę NIE MASZ GŁOSU.
Rozpocznijmy wspólnie ERĘ TWÓRCZOŚCI!

Opublikowane (Aktualizacja )