Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Κατάλαβα
Εντάξει
Ι. Μητρόπολη Καστοριάς: Παροχή στοιχείων για την τύχη ιστορικών
κειμηλίων της Καστοριάς

Ι. Μητρόπολη Καστοριάς: Παροχή στοιχείων για την τύχη ιστορικών κειμηλίων της Καστοριάς

193 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις   200
193 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

Συνεχίζοντας, συμφωνείς να λαμβάνεις email από το Avaaz. Η Πολιτική Απορρήτου μας προστατεύει τα δεδομένα σου κι εξηγεί πώς χρησιμοποιούνται. Μπορείς να διαγραφείς ανά πάσα στιγμή.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Υποστηρικτές του κ. Α.Πηχιών . και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Υποστηρικτές του κ. Α.Πηχιών .

Παραλήπτες:
Ι. Μητρόπολη Καστοριάς
Κυρίως στη διάρκεια της χρονικής περιόδου λίγο πριν και κατά το 1974, επιλέχθηκαν και συγκεντρώθηκαν από διάφορες εκκλησίες της Καστοριάς, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς της πόλης και στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν στο πλαίσιο κανονικής αρπαγής δεκάδες εικόνες και άλλα μνημεία της Καστοριάς που αποτελούν περιουσία του τόπου και του ελληνικού λαού. Η ευθύνη της ενέργειας στη κοινή γνώμη αποδόθηκε σε υψηλόβαθμο κληρικό εκείνης της εποχής, ο οποίος πρωτοστάτησε στη διαδικασία και το περιστατικό εξακολουθεί να αποτελεί πληγή. Που δεν αφορά παρά ταραγμένες εποχές και μεμονωμένα πρόσωπα.

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με ενδείξεις που υπάρχουν αν όχι όλα, πολλά από τα κειμήλια τελικά διασώθηκαν από την παράνομη διακίνησή τους και επέστρεψαν ενδεχομένως στην Καστοριά από την Αθήνα όπου είχαν παράνομα διοχετευθεί, ωστόσο αν και πέρασαν περισσότερα από 40 χρόνια, η τύχη και η κατάστασή τους εξακολουθεί να αγνοείται για το ευρύ κοινό, και τις αρχές της Καστοριάς. Και τα κειμήλια όχι μόνο δεν επέστρεψαν στις θέσεις τους (όπως π.χ. η εξωτερική τοιχογραφία του Ι.Ν. της Παναγίας Ρασιώτισσας), αλλά στην καλύτερη περίπτωση είναι κρυμμένα.

Η πολύμηνη δημόσια έκκληση του κ. Αναστάση Πηχιών, μεγάλου δωρητή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα της Καστοριάς, για παροχή στοιχείων, προσέκρουσε σε στόματα κλειστά και αδιαφορία. Ακόμη και για την επισκοπική μίτρα, πολύτιμη δωρεά των Καστοριανών της Κωνσταντινουπόλεως το 1728.

Όσοι υπογράφουμε το παρόν συντασσόμαστε με το αίτημα προς κάθε αρμόδιο, όπως την Ι. Μητρόπολη Καστοριάς, το Δήμο Καστοριάς, την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία και κάθε άλλο, να παράσχουν υπεύθυνα απαντήσεις για το εάν γνωρίζουν ή όχι και σε καταφατική περίπτωση στοιχεία για τα κειμήλια της Καστοριάς που πρέπει να επανενταχθούν λειτουργικά στον ιστορικό ιστό και πολιτιστικό σχεδιασμό της πόλης και της περιοχής.

Σχετικές δημοσιεύσεις:

Δημοσιεύτηκε: 23 Φεβρουαρίου 2016 (Ενημερώθηκε:

16 Μαρτίου 2016)