Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Κατάλαβα
Εντάξει
Ένταξη των νέων αντιημικρανικών φαρμάκων στην θετική λίστα του ΕΟΠΥΥ

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την Σύλλογος_Ασθενών_με_Ημικρανία_Κεφαλαλγία_Ελλάδος 2. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
Σύλλογος_Ασθενών_με_Ημικρανία_Κεφαλαλγία_Ελλάδος 2.
- Παραλήπτες:
ΗΤΑ, ΕΟΠΥΥ, Υπ. Υγείας
Η ημικρανία ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας καταστρέφοντας την καθημερινότητα τους και μειώνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Η ημικρανία δεν είναι ένας απλός πονοκέφαλος. Πρόκειται για μια εξουθενωτική νευρολογική νόσο που προκαλεί σοβαρή κεφαλαλγία, η οποία συχνά συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η ναυτία και ο εμετός, η δυσκολία στην ομιλία και η αποστροφή στο φως και το θόρυβο. Η κρίση ημικρανίας περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα των ατόμων να πραγματοποιούν  ακόμα και τις πιο απλές καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) κατέταξε την ημικρανία στις κορυφαίες αιτίες μακροχρόνιας ανικανότητας για άνδρες και γυναίκες, καθώς προσβάλλει πάνω από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ αποτελεί το τρίτο σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως μετά την χρόνια οσφυαλγία και τη κατάθλιψη, προκαλώντας σημαντικού βαθμού αναπηρία με την έννοια της απώλειας χρόνου.

Υπάρχουν διαθέσιμες προληπτικές ή προφυλακτικές θεραπείες, οι οποίες μειώνουν τον αριθμό επεισοδίων ημικρανίας κάθε μήνα.

Γενικά, όμως, αυτές οι τρέχουσες προφυλακτικές θεραπείες αναπτύχθηκαν αρχικά για άλλες νόσους, όπως η επιληψία, ο ίλιγγος και η κατάθλιψη και συχνά σχετίζονται με κακή αποτελεσματικότητα ή ανεκτικότητα, κάτι που οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να διακόψουν τη θεραπεία ή να μην την λαμβάνουν επιμελώς, κάτι που φυσικά περιορίζει ακόμη περισσότερο την αποτελεσματικότητα της. Συνολικά, σχεδόν οι μισοί  από τους ημικρανικούς ασθενείς που έχουν ήδη λάβει προφυλακτική θεραπεία δηλώνουν δυσαρεστημένοι, είτε από την αποτελεσματικότητα της, είτε από τις παρενέργειες που προκάλεσε.

Το θεραπευτικό αυτό κενό καλύπτεται από μια νέα γενιά αντιημικρανικών φαρμάκων . Τα νέα αυτά φάρμακα δημιουργήθηκαν μετά την ανακάλυψη ότι μια χημική ουσία του οργανισμού που ονομάζεται CGRP είναι κομβική στη δημιουργία κρίσεων ημικρανίας. Έτσι, δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας μονοκλωνικά αντισώματα που εξουδετερώνουν το CGRP ή τον υποδοχέα του. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με τη μορφή υποδόριας ένεσης μια φορά το μήνα ή μία
φορά το τρίμηνο, γεγονός που καθιστά τη λήψη εύκολη και συνεπή και, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν μικρό ποσοστό εμφάνισης παρενεργειών.

Αυτή τη στιγμή, δύο μονοκλωνικά αντισώματα έχουν εγκριθεί για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με ένδειξη την προφυλακτική θεραπεία της συχνής επεισοδιακής και της χρόνιας ημικρανίας.

Τα φάρμακα αυτά είναι αποτελεσματικά στη μείωση του αριθμού των ημερών που οι ασθενείς υποφέρουν από ημικρανίες. Σε μια μελέτη στην οποία μετείχαν 667 ασθενείς οι οποίοι εμφάνιζαν ημικρανία κατά μέσο όρο 18 ημέρες το μήνα, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα, εμφάνισαν ημικρανία 7 λιγότερες ημέρες ανά μήνα. Σε μια δεύτερη μελέτη στην οποία μετείχαν 955 ασθενείς οι οποίοι εμφάνιζαν ημικρανία κατά μέσο όρο 8 ημέρες το μήνα, οι ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα εμφάνισαν ημικρανία κατά μέσο 4 λιγότερες ημέρες το μήνα.
Παράλληλα, οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των μονοκλωνικών αντισωμάτων γενικά θεωρούνται αμελητέες, καθώς πρόκειται για αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, δυσκοιλιότητα, μυϊκοί σπασμοί και κνησμό.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα απευθύνονται σε ασθενείς που εμφανίζουν πάνω από 4 ημέρες με ημικρανία το μήνα, όπως προαναφέρθηκε. Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές πως υπάρχει μια κατηγορία ημικρανικών ασθενών για τους οποίους τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι απολύτως απαραίτητα.

Με το παρόν ψήφισμα, εμείς στον Σύλλογο Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, ζητάμε από όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, (ΗΤΑ, ΕΟΠΥΥ, Υπουργείο Υγείας) , να μπουν τα μονοκλωνικά αντισώματα στη λίστα με τα φάρμακα Υψηλού Κόστους που διατίθενται μετά από συγκεκριμένες διαδικασίες από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, ζητούμε να οριστούν από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς με σαφήνεια τα συγκεκριμένα κριτήρια που θα πρέπει
να πληρούνται, ώστε τα μονοκλωνικά αντισώματα να αποζημιώνονται από τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία (για παράδειγμα, πόσες και ποιες από τις κλασικές προληπτικές θεραπείες θα πρέπει να έχουν ληφθεί και αποτύχει).

Με αυτόν τον τρόπο, οι ημικρανικοί ασθενείς που πληρούν τις όλες τις προϋποθέσεις, θα μπορούν να λάβουν προληπτική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, ώστε να μειώσουν τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί η ημικρανία στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική
ζωή τους.

Δημοσιεύτηκε (Ενημερώθηκε )