Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Κατάλαβα
Εντάξει
Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας - Δ/νση Δασών Ν. Ευβοίας - Δασαρχείο Αλιβερίου: ΣΩΣΤΕ τον Καστανόλογγο της Οχης - SAVE Kastanologgos, Mt Ochi

1 υπογραφές. Ας φτάσουμε τις
50 Υποστηρικτές

Κλεισιμο

Ολοκλήρωσε την υπογραφή σου

Το Avaaz.org προστατεύει τα προσωπικά σου δεδομένα και θα σε ενημερώσει σχετικά με αυτήν ή άλλες παρόμοιες εκστρατείες.
Αυτό το ψήφισμα δημοσιεύθηκε από τον/την ΣΠΠΕΝΚ Σ. και μπορεί να μην αντιπροσωπεύει τις απόψεις όλων των μελών του Avaaz.
Δημιουργός ψηφίσματος:
ΣΠΠΕΝΚ Σ.
- Παραλήπτες:
Περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας - Δ/νση Δασών Ν. Ευβοίας - Δασαρχείο Αλιβερίου
ΣΩΣΤΕ τον Καστανόλογγο της Οχης :
ΠΕΙΤΕ ΟΧΙ στους δασικούς δρόμους με πρόσχημα την αναδάσωση.
Το τελευταίο διάστημα στο βουνό της Όχης, που είναι προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura και Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πουλιά, γίνονται εκτεταμένες επεμβάσεις για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών μεγάλης κλίμακας.

Η εταιρεία ENEL GREEN POWER που εγκαθιστά 73 ανεμογεννήτριες προκειμένου να δείξει φιλοπεριβαλλοντικό πρόσωπο, πρότεινε στην Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και τη δασική υπηρεσία να χρηματοδοτήσει την δεντροφύτευση της ανατολικής πλευράς του Καστανόλογγου (δείτε χάρτη). Η πρόταση θα ήταν θεμιτή εάν δεν περιλάμβανε τη διάνοιξη δύο δρόμων 3,2 χμ. με διακλαδώσεις 864 μ. και τριών αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 1.150μ.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες ενέκριναν τη μελέτη χωρίς επιφύλαξη, όρισαν την εταιρεία φορέα υλοποίησης του έργου και ήδη έχουν διανοιχθεί οι δύο δρόμοι πρόσβασης και μία από τις αντιπυρικές ζώνες. Οι δρόμοι ξεκινούν από τον κεντρικό δρόμο πρόσβασης ( θέση Άγιος Μάμμας) προς τα αιολικά πάρκα της Μηλιάς και Κερασιάς γεγονός που γεννά την υποψία για άλλες σκοπιμότητες.

Πέρα από τη φυσική καταστροφή που έχει προκληθεί, οι δύο δρόμοι επαυξάνουν αδικαιολόγητα τον κατακερματισμό του βουνού που έχει γεμίσει πλέον με εργοταξιακούς δρόμους. Η τραγωδία συνεχίζεται με την αντιπυρική ζώνη που έχει διανοιχτεί στην κλίση της πλαγιάς σαν ένα είδος τσουλήθρας και από τη διάβρωση που ήδη έχει ξεκινήσει δείχνει ότι θα εξελιχθεί σε επικίνδυνο χείμαρρο. Στην αντιπυρική ζώνη έχουν φυτευτεί πρόχειρα κυπαρίσσια και πικροδάφνες, είδη ξένα στη χλωρίδα αυτού του υψομέτρου και ακατάλληλα για τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Οι υπογράφοντες την παρούσα καταγγελία εκφράζουμε την αγανάκτησή μας προς τους ανίδεους και καταστροφικούς χειρισμούς της δασικής υπηρεσίας σε ένα μνημείο της εθνικής κληρονομιάς όπως αξίζει να χαρακτηρίζεται ο Καστανόλογγγος (Μελέτη Γεωπονικού Πανεπιστημίου, 2013)

Ζητούμε μετά επιτάσεως να σταματήσουν άμεσα οι βίαιες επεμβάσεις στην ανατολική πλευρά του Καστανόλογγου και να ακυρωθεί η κατασκευή νέων δρόμων για την δήθεν εξυπηρέτηση της αναδάσωσης. Απαιτούμε ειδικά να μην πειραχθεί κανένα από τα μνημειώδη δέντρα.

Φωτογραφίες:

Χάρτης: