Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
NIE DLA WARIANTU "C" DROGI S16 BIEGNĄCEGO PO DZIEWICZYCH TERENACH SERCA MAZUR

6,571 podpisało. Niech będzie nas  7,500
6,571 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Adam R.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Adam R.
kieruje swoją petycję do:
GENERALNA DYREKCJA DRÓG KRAJOWYCH I AUTOSTRAD, PREZYDENT RP, PREMIER RP
Ekspresowe tempo konsultacji społecznych w sprawie możliwych wariantów projektowych budowy drogi S16 mającej połączyć Mrągowo-Mikołajki-Orzysz-Ełk - sprawia, że czasu na jakąkolwiek reakcję i zorganizowanie działań protestacyjnych jeszcze w fazie projektowej jest bardzo ograniczone. To, że sama droga jest potrzebna - nie ulega wątpliwości, ale już to w jaki sposób opracowano wariant "C" owej trasy budzi wiele kontrowersji. Forsowanie tego wariantu nie jest uzasadnione w żaden sposób! Jest to wariant najdroższy, najdłuższy i najbardziej ingerujący w środowisko - przebiegający przez dziewicze tereny leśne, tnący największymi mostami w Europie jeziora będące wizytówką całego regionu. Wszyscy turyści, którzy przez lata odwiedzaliście Mazury znajdując tu oazę spokoju, wytchnienia, łapiąc łyk świeżego powietrza, żeglując, biwakując -  chcecie poświęcić to wszystko tylko dlatego żeby móc szybciej dojechać na Mazury? Dojedziecie szybciej ale i szybciej będziecie mogli wrócić do domu, gdyż w pewnym momencie okaże się, że szum  pędzących TIR'ów i całego tranzytu tnącego Mazury -  niosący się po tafli wody zagłuszy szum fal, śpiew ptaków, a czyste powietrze wcale już nie będzie takie czyste. Planowany ruch na poziomie ponad 20000 tys aut na dobę nie da Wam chwili wytchnienia. Zjednoczmy się i walczmy by do tego nie dopuścić! Droga - TAK, proponowany przebieg NIE! Jeżeli zależy Wam na dziewiczym charakterze Mazur udostępniajcie tą petycję, informujcie znajomych, rodzinę i przyjaciół.