Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Remont Drogi Powiatowej 1502W, ul. Pigwowa w Książenicach

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Mieszkańcy P.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Mieszkańcy P.
kieruje swoją petycję do:
Marek Wieżbicki Starosta Powiatu Grodzisk Mazowiecki
Szanowny Pan
Marek Wieżbicki
Starosta Powiatu Grodzisk Mazowiecki
ul. Kościuszki 30
05-825 Grodzisk Mazowiecki

Dot.: Drogi powiatowej 1502W, ul. Pigwowa w Książenicach

Szanowny Panie Starosto, Jako mieszkańcy miejscowości Powiatu Grodziskiego i Pruszkowskiego zwracamy się z serdeczną prośbą o modernizację drogi powiatowej 1502W. Droga ta to chyba ostatnia w województwie Mazowieckim droga powiatowa w standardzie drogi gruntowej i w naszym obszarze stanowi dziurę w całym systemie dróg. Stan drogi jest bardzo zły a przejazd nią bardzo często naraża samochody na uszkodzenia zawieszenia z powodu dziur, dodatkową uciążliwością dla mieszkańców podróżujących tą drogą oraz mieszkańców tej ulicy jest bardzo duże pylenie drogi. W związku z zbliżającym się zakończeniem modernizacji pobliskiej trasy S8 ruch na drodze 1502W jest znacznie wzmożony w porównaniu do lat poprzednich a już wkrótce będzie stanowić najlepszy możliwy dojazd do wspomnianej trasy S8.

Jest to kluczowa droga z punktu widzenie mieszkańców tego obszaru dla połączenia naszych powiatów i korzystania z Szkół, infrastruktury sportowej, dojazdu do miejsc zainteresowania etc. w tej części województwa. Powiat Pruszkowski po swojej części drogi 1502W wykonał modernizację z podbudowy destruktu asfaltowego i wykończył nakładką asfaltową. Znacząco podniosło to komfort podróżowania na tym odcinku drogi. Destrukt pochodził z frezowania nawierzchni na terenie powiatu a inwestycja połączona z remontem innych dróg powiatu zamknęła się nie wielką kwotą biorąc pod uwagę długość odcinka drogi. Przeprowadzone prace trwale wyeliminowały problemy z przejazdem oraz pyleniem i wprowadziły nową jakość na tym odcinku. Jeżeli powiat nie dysponuje w tej chwili środkami na przeprowadzenie tej ważnej z punktu widzenia mieszkańców inwestycji prosimy o skierowanie prośby o dodatkowe środki na tą inwestycję do Marszałka i Wojewody Województwa Mazowieckiego lub jeżeli zajdzie taka potrzeba bezpośrednio do Ministra Infrastruktury.

Dla mieszkańców Książenic i okolic droga powiatowa 1502W stanowi najlepsze połączenie do Żółwina oraz Podkowy Leśnej i użytkowanych w nim obiektów:
- Linii WKD
- Szkoły
- Przedszkola i Żłobki
- Boiska Orlik
- Miejsca pracy w strefie Przemysłowej Żółwina
- w najbliższej przyszłości Cmentarz oraz Zespół Kortów Tenisowych

Dla mieszkańców Podkowy Leśnej dla których ruch mieszkańców z wsi Żółwin, Kopana i Terenia stanowi poważne utrudnienie jest jedyną realną szansą, aby w najbliższym czasie znacząco rozładować natężenie ruchu oraz tranzyt przez tą miejscowość.

Dla ponad 1600 mieszkańców wsi Żółwin, Kopana i Terenia, droga ta to jedyna możliwość na wyjazd do trasy S8 w Kierunku Warszawy i Katowic. Stanowi najlepszą możliwość dojazdu na tereny powiatu Grodziskiego oraz do miejsc pracy w Warszawie. W związku z powyższym, w imieniu mieszkańców powiatów Grodziskiego oraz Pruszkowskiego, prosimy o pokrycie drogi 1502W na brakującym odcinku w Powiecie Grodzisk Mazowiecki destruktem asfaltowym i wykonanie bitumicznego ustabilizowania warstwy wierzchniej (nakładki asfaltowej).

Z poważaniem Mieszkańcy Powiatu Grodziskiego i Pruszkowskiego

Do wiadomości: