Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Premier Beata Szydło: Wzywamy Rząd RP do przeciwdziałania aktom agresji wobec mniejszości narodowych i obcokrajowców

1,050 podpisało. Niech będzie nas  2,000
1,050 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Grazyna S.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Grazyna S.
kieruje swoją petycję do:
Premier Beata Szydło
W pełni solidaryzujemy się z Apelem i stanowiskiem Związku Ukraińców w Polsce wobec wydarzeń, jakie miały miejsce w Przemyślu w dniu 10.12.2016.

Za niedopuszczalny uważamy patronat państwowych struktur i instytucji nad akcjami kwestionującymi granice Rzeczpospolitej Polskiej i nawołującymi do agresji wobec mniejszości ukraińskiej w Polsce oraz obywateli Ukrainy, takimi jak tegoroczny tzw, "Marsz Orląt Lwowskich i Przemyskich"
Domagamy się stanowczych działań przeciwko podobnym aktom nienawiści i agresji.

ZWIĄZEK UKRAIŃCÓW W POLSCE :

Apel do władz Rzeczypospolitej o przeciwdziałanie przejawom wrogości wobec mniejszości ukraińskiej oraz obywatelom Ukrainy

W dniu 10 grudnia br. w Przemyślu przeszedł „Marsz Orląt Przemyskich i Lwowskich”, w którego trakcie – oprócz innych haseł – uczestnicy skandowali: „Śmierć Ukraińcom” oraz „Przemyśl‐ Lwów zawsze polski”. W Przemyślu nie pierwszy raz w trakcie publicznych przedsięwzięć dochodzi do antyukraińskich wystąpień pod pozorem obchodzenia patriotycznych uroczystości. W latach ubiegłych uczestnicy marszu w okolicach siedziby Związku Ukraińców w Polsce (ul. Kościuszki 5) skandowali hasło: „Znajdzie się kij na banderowski ryj”.

Do eskalacji tego typu zachowań prowadzi przyzwolenie na publiczne propagowanie nienawiści na tle narodowościowym i nawoływanie do przemocy ze strony organizatorów marszu, a także pobłażanie dla tego rodzaju działań ze strony administracji rządowej i władz samorządowych. W dniu 26 czerwca br. w Przemyślu doszło do napaści na religijną procesję grekokatolików, w latach 2014‐16 na Podkarpaciu miała miejsce zorganizowana akcja niszczenia (przez „nieznanych sprawców”) grobów i upamiętnień ukraińskich, m.in. na Cmentarzu Wojskowym w Pikulicach.

Milczenie władz państwowych w sprawie tych bulwersujących wydarzeń szkodzi relacjom polsko‐ukraińskim, podważając wizerunek Polski jako państwa przestrzegającego praw mniejszości narodowych. Patronat nad „Marszem Orląt Przemyskich” objęli: Poseł na Sejm RP Wojciech Bokun; Instytut Pamięci Narodowej Odział Rzeszów; Prezydent Miasta Przemyśla Robert Choma. Organizatorami Marszu byli m.in. Młodzież Wszechpolska‐Przemyśl i ONR. W trakcie marszu widać było symbole Obozu Wielkiej Polski, co w przypadku tej ostatniej organizacji jest szczególnie bulwersujące. Jest to bowiem organizacja, która wzięła na siebie odpowiedzialność za zniszczenie 8 grobów i upamiętnień ukraińskich. Jej członkowie nie kryją prorosyjskich sympatii i uczestniczyli w wojskowych obozach szkoleniowych na terenie Rosji.

Załączamy nagranie dokumentujące te skandaliczne wydarzenia.

Warszawa, 11 grudnia 2016 r.
Zarząd Główny Związku Ukraińców w Polsce