Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Sprzeciw wobec zmniejszenia Świętokrzyskiego Parku Narodowego

11,125 podpisało. Niech będzie nas  20,000
11,125 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Małgorzata J.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Małgorzata J.
kieruje swoją petycję do:
Prezes Rady Ministrów - Premier Pan Mateusz Morawiecki
Nie zgadzamy się na to, aby na rzecz instytucji Kościoła Katolickiego w Polsce została przekazana część Świętokrzyskiego Parku Narodowego.

Straci na tym ogół obywateli, straci na tym przyroda. W dobie tak wielkiej potrzeby ochrony przyrody oraz zanieczyszczenia środowiska są podejmowane decyzje, które jeszcze bardziej tą przyrodę niszczą zamiast ją chronić.
Przyroda jest dobrem ogółu obywateli, cały Świętokrzyski Park Narodowy jest dobrem Polski, więc nie wyrażamy zgody na zagarnięcie jego części przez jedną z instytucji religijnych - a która to ograniczy dostęp do części parku i będzie go mieć na wyłączność, będzie mogła również tereny zabudować na własny użytek i dla własnej korzyści. Jest to odcinanie Polaków od ziemi.

Bardzo niepokoi nas Projekt RD504 - Projekt rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Świętokrzystkiego Parku Narodowego.

Link: https://bip.kprm.gov.pl/kpr/form/r3373137946,Projekt-rozporzadzenia-Rady-Ministrow-w-sprawie-Swietokrzyskiego-Parku-Narodoweg.html

Chcemy, aby został on wycofany, a w jego miejsce został wprowadzony projekt, który będzie bronił obszarów Parków Narodowych w Polsce przed podobnymi działaniami.

Mówimy zdecydowane NIE zmniejszeniu Świętokrzyskiego Parku Narodowego! Bez względu na światopogląd. Przyroda jest jedna!

Link do wydarzenia zbiórki podpisów na FB: