Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Senat Rzeczpospolitej Polskiej: Referendum w sprawie skrócenia kadencji rządu RP Beaty Szydło

156,704 podpisało. Niech będzie nas  500,000
156,704 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Angelina M.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Angelina M.
kieruje swoją petycję do:
Senat Rzeczpospolitej Polskiej
My naród, obywatele państwa demokratycznego jakim jest Rzeczpospolita Polska w związku z ostatnimi wydarzeniami w naszym kraju, które destabilizują wewnętrzny spokój oraz kompromitują Polskę na arenie międzynarodowej, występujemy z wnioskiem do Szanownego Senatu o zwołanie ogólnonarodowego referendum w sprawie skrócenia kadencji parlamentu RP i ponowne przeprowadzenie wyborów parlamentarnych wg ordynacji wyborczej procentowej nie większościowej co zagwarantuje, że wszyscy obywatele będą mieli swoich przedstawicieli w Parlamencie Rzeczpospolitej Polskiej.

Przez rząd Beaty Szydło została złamana Konstytucja RP art. 104, który głosi: "Uroczyście ślubuję rzetelnie i sumiennie wykonywać obowiązki wobec Narodu, strzec suwerenności i interesów Państwa, czynić wszystko dla pomyślności Ojczyzny i dobra obywateli, przestrzegać Konstytucji i innych praw Rzeczypospolitej Polskiej."

Ponadto rząd ten wykonuje polecenia prezesa Prawa i Sprawiedliwości Jarosława Kaczyńskiego, który chce sprawować władzę ustawodawczą, wykonawczą i sądową jednocześnie w Polsce, na co nie ma naszej obywatelskiej zgody.

Jako naród będący suwerenem władzy w demokratycznym ustroju mamy prawo domagać się poszanowania demokracji i Konstytucji RP, a jeśli to nie jest przestrzegane mamy prawo domagać się skrócenia kadencji rządu.

Podstawa prawna: Ustawa z dnia 14 marca 2003 r. o referendum ogólnokrajowym (Dz.U. z 2003 r. Nr 57, poz. 507). Rozdział 8, Art. 63. 1