Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Petycja została zamknięta
Chcemy ulicy imienia Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Tarnowskich Górach

Petycja została zamknięta
50 podpisało

Krzysztof B.
kieruje swoją petycję do:
Burmistrz Miasta Tarnowskie Góry
Od początku istnienia Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, Fundacja przekazała tarnogórskiemu Wielospecjalistycznemu Szpitalowi Powiatowemu S.A. sprzęt za 1 166 867 zł. Fundacja Jurka Owsiaka dostarczyła do szpitala między innymi łóżka, aparaty RTG czy kardiomonitory. Od 1993 roku, Fundacja WOŚP wsparła polskie szpitale astronomiczną kwotą ponad miliarda złotych.

Tarnogórzanie kochają WOŚP. 20 stycznia 2019 roku na tarnogórskim rynku, kilkuset mieszkańców miasta pojawiło się na wydarzeniu "Tarnowskie góry murem za Owsiakiem!". Mieszkańcy zjawili się na rynku, żeby zamanifestować swoje wsparcie dla Jurka Owsiaka, który po śmierci Pawła Adamowicza zamierzał zrezygnować z pełnienia funkcji prezesa Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Zgromadzeni ludzie symbolicznie podziękowali Jurkowi Owsiakowi za dotychczasowe wsparcie dla polskiej służby zdrowia, składając swój podpis na swoistej laurce dla twórcy WOŚP. Mało jest inicjatyw, które w sposób tak pozytywny potrafią łączyć obywateli - Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy jest jedną z nich.

W 2020 roku w Tarnowskich Górach odbył się 28. Finał WOŚP. Szereg wydarzeń odbywających się na przestrzeni 2 dni zgromadził tysiące osób, a dobroczynność tarnogórzan pozwoliła na uzbieranie sporej kwoty pieniędzy podczas licznych licytacji i kwesty.

Mieszkańcy Tarnowskich Gór są niezwykle związani z inicjatywą Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy zainicjowaną w 1993 roku przez Jurka Owsiaka oraz są wdzięczni za pomoc, którą Fundacja okazała na przestrzeni lat Wielospecjalistycznemu Szpitalowi Powiatowemu S.A. Wobec tych faktów, uważamy, że należy uhonorować Fundację WOŚP poprzez nazwanie jej imieniem ulicy, skweru lub parku w Tarnowskich Górach.

Opublikowane (Aktualizacja )