Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
dr Aneta Borowik Małopolski Wojewódzki Konserwator Zabytków: Obrońmy Górną Rówień Krupową przed barbarzyńską zabudową developerską!!!

895 podpisało. Niech będzie nas  1,000
895 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Michał F.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Michał F.
kieruje swoją petycję do:
dr Aneta Borowik Małopolski Wojewódzki Konserwator Zabytków
  W związku z narastającą presją ze strony budownictwa wielkokubaturowego przy ul. Sienkiewicza oraz ul. Witkiewicza w Zakopanem, wnioskujemy o objęcie ochroną konserwatorską - poprzez wpis obszarowy do rejestru zabytków terenu Górnej Równi Krupowej - zespołu zabudowy ul. Witkiewicza i ul. Sienkiewicza po obu ich stronach. Przyjęcie tej formy ochrony będzie kontynuacją ochrony terenu całej Górnej Równi Krupowej.

Uzasadnienie:
  Obrzeża Górnej Równi Krupowej zajmuje w większej części drewniana zabudowa typu willowego, będąca klasycznym przykładem architektury regionalnej. (Ulicami Sienkiewicza i Witkiewicza przebiega szlak architektury drewnianej). Górna Rówień Krupowa jest szczególnym obszarem Zakopanego – częściowo zadrzewionym rezerwuarem naturalnej zieleni ze zbiorowiskami roślinności łąkowej. Stanowi ponadto nieocenione miejsce widokowe na panoramę Tatr oraz na masyw Gubałówki.
  Należy podkreślić, że wprowadzanie elementów obcych, niewkomponowanych w istniejącą strukturę zabudowy, przejmujących rolę dominanty krajobrazowej, przesłaniających i zaburzających naturalne kanały  wentylacyjne Kotliny Zakopiańskiej, powoduje gwałtowny wzrost zanieczyszczenia powietrza i w konsekwencji postępującą degradację środowiska naturalnego.
  Budowa obiektów wielkokubaturowych na terenie Górnej Równi Krupowej, która Zarządzeniem Burmistrza Miasta Zakopane z dnia 09.02.2017r. została wpisana do Gminnej Ewidencji Zabytków, jest brutalnym zamachem na niepowtarzalny, regionalny krajobraz kulturowy.
  Górna Rówień Krupowa jest obszarem szczególnie cennym dla społeczeństwa ze względu na swoje wartości przyrodnicze, kulturowe, historyczne, architektoniczne, urbanistyczne, estetyczno-widokowe oraz klimatyczne i dlatego wymaga kompleksowej ochrony konserwatorskiej.