Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Ratujmy zabytkowy most kolejowy w Przemyślu

3,074 podpisało. Niech będzie nas  5,000
3,074 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Tę petycję utworzył/a Mariusz Piotr S.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Mariusz Piotr S.
kieruje swoją petycję do:
PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Zakład Linii Kolejowych w Rzeszowie
My obywatele Przemyśla, mieszkańcy miasta indywidualnie i skupieni w różnych organizacjach społecznych wzywamy wszystkich Przemyślan do wsparcia inicjatywy ZACHOWANIA ZABYTKOWEGO MOSTU KOLEJOWEGO W PRZEMYŚLU.

Most kolejowy w przeszłości: był świadkiem historii: wojen, wywózek, deportacji obywateli Rzeczpospolitej różnych narodowości, przyjazdu do Przemyśla postaci historycznych; był jedyną drogą ucieczki dla mieszkańców dwóch brzegów Sanu, dwóch stref okupacyjnych w czasie II Wojny Światowej; pomimo zniszczeń był wielokrotnie odbudowywany wysiłkiem wielu pokoleń naszych przodków; niektórzy z nich stracili życie i zdrowie w jego obronie.

Most kolejowy obecnie: jest ważnym elementem pejzażu Przemyśla wpływającym na jego tożsamość; jest jednym z najbardziej charakterystycznych zabytków Przemyśla; jego wizerunek widnieje na Gwieździe Przemyśla, najważniejszym odznaczeniu naszego miasta.

Most kolejowy w przyszłości: może stać się jedynym w swoim rodzaju obiektem łączącym funkcje: muzealną, komunikacyjną i rekreacyjną; może w dużym stopniu wzmocnić walory turystyczne Przemyśla, generując przychody z turystyki; jest szansą na powstanie nowoczesnego, charakterystycznego i symbolicznego obiektu, będącego wyjątkowym pomnikiem integracji społecznej, przeszłości z przyszłością, sztuki muzealnej z użytkową, pamięci i postępu; może być obiektem łączącym na poziomie symbolicznym mieszkańców dwóch części miasta; może stać się awangardowym symbolem miasta, osadzonym w jego historii, dzięki czemu Przemyśl ma szansę awansować do europejskiej ligi miast nowoczesnych.

Nasza inicjatywa znalazła zrozumienie i wsparcie dyrektora Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej, który rozumiejąc rolę i misję instytucji, którą kieruje wyraził gotowość do: przejęcia mostu od PKP Linie Kolejowe na cele muzealne; zorganizowania finansowania na jego restaurację; przygotowania koncepcji zagospodarowania mostu (łączącej funkcje komunikacyjne i rekreacyjne) według projektu wcześniej skonsultowanego z mieszkańcami Przemyśla.

Dostrzegając realną szansę na zachowanie mostu dla dzisiejszych i przyszłych mieszkańców Przemyśla oraz widząc drzemiący w nim potencjał prosimy Was, drodzy Przemyślanie, o zaangażowanie i współdecydowanie o losach mostu i naszego miasta, którego wszyscy jesteśmy gospodarzami!

Apelujemy o wsparcie naszej inicjatywy przez złożenie podpisu pod niniejszym apelem w formie elektronicznej, lub z imienia i nazwiska, a osoby reprezentujące organizacje społeczne i firmy zapraszamy do akcesji do Porozumienia @MOST Wielokulturowe Muzeum Przemyślan.

Porozumienie MOST: Joanna Markin – Razem na 100 Karol Gajdzik – Fundacja Galicyjskich Dróg Żelaznych Waldemar Hryniszyn – Fundacja Azymut Igor Horkiw – Narodnyj Dim Marek Janowski – Stowarzyszenie Muzeum Ratownictwa i Techniki Mariusz Sidor – Bloger @PRZEMYŚLmy Błażej Wilk – Stowarzyszenie MOST

Dziękujemy!

foto: https://innpoland.pl/147665,mieszkanie-pod-mostem-w-sztokholmie-moze-powstac-unikalna-inwestycja :
Opublikowane: 6 marca 2020 (Aktualizacja: 19 marca 2020)