Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
List otwarty Anny Grodzkiej do Andrzeja Seremeta: Chcemy wyjaśnienia sprawy tajnych więzień CIA

1 podpisało. Niech będzie nas
50 podpisało

Potwierdź swój podpis

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości e-mail od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób możemy ich używać. W każdej chwili możesz anulować subskrypcję. Jeśli mieszkasz w USA i nie masz ukończonych 13 lat lub mieszkasz w innym kraju i nie masz ukończonych 16 lat, uzyskaj najpierw zgodę rodzica lub opiekuna, zanim przejdziesz dalej.
Tę petycję utworzył/a Maciej J.. Petycja nie musi odzwierciedlać poglądów społeczności Avaaz.
Maciej J.
kieruje swoją petycję do:
Prokurator Generalny Andrzej Seremet
Prokuratura Apelacyjna w Krakowie prowadzi śledztwo w sprawie udziału Polski w programie nielegalnego transferu i tajnych więzień CIA. Posłanka Zielonych i kandydatka lewicy społecznej w wyborach prezydenckich Anna Grodzka wysłała do Prokuratora Generalnego Andrzeja Seremeta list otwarty, w którym pyta o stan śledztwa i termin jego zakończenia.

Popierając petycję podpisujecie się pod listem. Chcemy, aby wstydliwa dla Polski sprawa została wyjaśniona, a winni pociągnięci do odpowiedzialności.

TREŚĆ LISTU

Warszawa, dn. 10 marca 2015 r.

Anna Grodzka
Posłanka na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej

Szanowny Pan Andrzej Seremet
Prokurator Generalny

List otwarty do Prokuratora Generalnego Andrzeja Seremeta ws. udziału Polski w programie nielegalnego transferu i tajnych więzień CIA

Szanowny Panie Prokuratorze,

zwracam się do Pana z prośbą o informację o etapie, postępach i prawdopodobnym terminie zakończenia śledztwa w sprawie udziału Polski w programie nielegalnego transferu i tajnych więzień CIA, prowadzonego przez Krakowską Prokuraturę Apelacyjną.

Śledztwo rozpoczęte w tej sprawie w 2008 r., w ramach którego 3 osoby uzyskały status osoby pokrzywdzonej, było wielokrotnie przedłużane i toczy się do dziś, co rodzi podejrzenia o jego nieuzasadnioną przewlekłość.

17 lutego 2015 r. Europejski Trybunał Praw Człowieka odrzucił odwołanie polskiego rządu od wyroku z lipca ubiegłego roku w sprawie skarg Al-Nashiriego oraz Abu-Zubayda.

Trybunał w tym historycznym wyroku uznał Polskę winną naruszenia Europejskiej Konwencji Praw Człowieka i współudziału w prowadzonym przez CIA programie nielegalnego transferu i tajnych więzień. Trybunał orzekł w szczególności o złamaniu przez Polskę zakazu tortur i innego złego traktowania, tajnego przetrzymywania i transferu osób do miejsc, w których groziły im kolejne naruszenia praw człowieka.

Co niezwykle ważne, Trybunał stwierdził, że "w przypadku, gdy w grę wchodzą zarzuty o poważne naruszenia praw człowieka, prawo do prawdy o istotnych okolicznościach sprawy przysługuje nie tylko ofiarom przestępstwa i ich rodzinom, ale także innym ofiarom podobnych naruszeń oraz opinii publicznej, która ma prawo wiedzieć, co się wydarzyło".

W grudniu ubiegłego roku, komisja Senatu USA opublikowała raport w sprawie więzień CIA i praktyk stosowanych przez Agencję po 11 września 2001 r. Raport ten przypomina Polsce o obowiązku rozliczenia i pociągnięcia do odpowiedzialności osób odpowiedzialnych za naruszenia praw człowieka, w tym stosowanie tortur dokonywanych na terenie Polski latach 2002-2005, w imię "bezpieczeństwa narodowego". Budowanie poczucia bezpieczeństwa wśród obywateli nie może być oparte na systemie dopuszczającym naruszanie prawa, w szczególności absolutnego zakazu stosowania tortur.

W następstwie opublikowanego raportu były prezydent Aleksander Kwaśniewski przyznał, że po atakach terrorystycznych w USA w 2001 r. nawiązano współpracę z amerykańskim wywiadem. W jej wyniku umożliwiono CIA wykorzystanie bazy w Starych Kiejkutach, w której zostało utworzone tajne więzienie. Aleksander Kwaśniewski zadeklarował, że wraz z byłym premierem Leszkiem Millerem są do dyspozycji prokuratury i chcą, aby sprawa została wyjaśniona zgodnie z polskim prawem.

Wydarzenia te powinny dawać asumpt do doprowadzenia do końca polskiego śledztwa w sprawie niezgodnych z prawem praktyk CIA prowadzonych w latach 2002-2005 w Polsce i pociągnięcia winnych do odpowiedzialności.

Mając powyższe na uwadze, proszę Pana o objęcie przedmiotowego postępowania szczególnym nadzorem służbowym.

Proszę również o odpowiedź na następujące pytania:

1. Na jakim etapie jest śledztwo i jaki jest przewidywany termin jego zakończenia?

2. Jakie działania podjęła prokuratura, aby – zgodnie z polskim i międzynarodowym prawem – dopuścić pokrzywdzonych do udziału w śledztwie i umożliwić ich pełnomocnikom zapoznanie się z aktami sprawy?

Z poważaniem,
Anna Grodzka