Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Największa na świecie społeczność organizująca kampanie

Wydawnictwo Egmont Polska: Zachowanie oryginalnych słowiańskich nazw bogów

Ta petycja czeka na zatwierdzenie przez stronę Petycji Obywatelskich
Wydawnictwo Egmont Polska: Zachowanie oryginalnych słowiańskich nazw bogów

Dlaczego ta sprawa jest istotna

Jako wierni fani serii komiksów o Kajku i Kokoszu autorstwa Janusza Christy oraz sympatycy rodzimej, słowiańskiej kultury zwracamy się do wydawnictwa Egmont oraz właściwych osób decyzyjnych z ogromną prośbą o przywrócenie i zachowanie w treści publikacji słowiańskich imion bóstw oraz o nie zamienianie ich w angielskim tłumaczeniu na m.in. imiona bóstw greckich. Prosimy o zachowanie słowiańskiego wydźwięku we wszelkich tłumaczeniach treści komiksu gdyż przede wszystkim to właśnie decyduje o jego niepowtarzalnym, kultowym charakterze. Nasza rodzima, słowiańska kultura jest piękna i bogata. Warto nieść ją z dumą i upowszechniać na wszelkie sposoby. W żadnym razie nie zasługuje natomiast by ją pomijać i wstydliwie skazywać na zapomnienie. Skoro Asterix i Obelix mogli kląć się na Teutatesa i Belenusa, to nasz Kajko i Kokosz mogą chyba nadal odwoływać się do Trygława i Swaroga. Liczymy na pozytywne rozpatrzenie i przychylne odniesienie się do naszej prośby, tym bardziej skoro jest jeszcze szansa na dokonanie takich zmian.

Zapraszamy również do dołączenia na wydarzeniu Facebook'owym: https://www.facebook.com/events/207828926645598/

Opublikowane kwietnia 11, 2018
Zgłoś tę petycję jako niewłaściwą
Kliknij, aby skopiować: