Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem
Największa na świecie społeczność organizująca kampanie

Jak działają nasze petycje

Zarys udanej petycji online

TRAFNY POMYSŁ TO DOBRY POCZĄTEK

Każda wielka petycja zaczęła się od dobrego pomysłu. Co w twoim otoczeniu powinno się zmienić, czy jesteś w stanie wytworzyć wystarczającą presję w tej sprawie?

ZAUFAJ SWOJEJ INTUICJI

Twoje doświadczenie, emocje i intuicja to świetny barometr. Jeśli dostrzegasz gdzieś niesprawiedliwość i wydaje ci się, że możesz ją naprawić istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że inni są również tego zdania.

PETYCJA W 3 ETAPACH

Wprowadzenie w życie twojego pomysłu wymaga jedynie 3 prostych kroków Petycji Obywatelskich Avaaz! Oto trzy kroki:
Start: Podstawowy opis kampanii – o co prosisz, kogo o to prosisz i dlaczego?
Uruchom kampanię: Podejrzyj tekst swojej petycji, wprowadź ostatnie poprawki i uruchom kampanię pozwalając ludziom składać pod nią podpisy.
Udostępnij: Wszystko gotowe. Teraz czas powiadomić znajomych – twoja petycja sama się nie podpisze!

Nie możesz się doczekać? Kliknij tutaj by stworzyć nową petycję!

BUDUJ, BUDUJ, BUDUJ

Po utworzeniu samej petycji czas zająć się zbiórką podpisów.
Kliknij tutaj by dowiedzieć się jak najlepiej podejść do tego zadania:

DOSTARCZ PETYCJĘ

Kiedy petycja jest już gotowa, upewnij się, że przyciągnie odpowiednią uwagę. Najlepiej wysłać adresatowi petycji tekst kampanii, wraz z listą sygnatariuszy, po czym zadzwonić i upewnić się, że zapoznał się z treścią całej petycji. Bądź kreatywna/y -- nic cię nie ogranicza, to twoja petycja! Zastanów się nad dostarczeniem jej osobiście, umów się na spotkanie z adresatem petycji, zorganizuj wielką akcję, zaproś media.

NIE PRZESTAWAJ

Jedno wręczenie petycji może wystarczyć – ale nie zawsze. W niektórych przypadkach to dopiero początek większej kampanii. Przemyśl całą sprawę z punktu widzenia adresata petycji – gdybyś był/a tą osobą, co sprawiłoby, że zmieniłabyś/zmieniłbyś zdanie? Może oznacza to bardziej medialne wręczenie petycji, może petycję z większą liczbą podpisów, a może zainteresują się twoim apelem dopiero wtedy, kiedy sprawa trafi do mediów.