Συνεχίζοντας, αποδέχεσαι την Πολιτική Απορρήτου του Avaaz, η οποία εξηγεί πώς χρησιμοποιούμε και πώς προστατεύουμε τα δεδομένα σου.
Κατάλαβα

Οι Τράπεζες και το εργοστάσιο Rampal

MomBabyTiger

16/10/2016

Η τοποθεσία για την προτεινόμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα βρίσκεται δίπλα στο Σάνταρμπανς στο Μπαγκλαντές – το μεγαλύτερο δάσος μαγκρόβιων στον κόσμο και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο οποίο ζουν βασιλικές τίγρεις της Βεγγάλης που κινδυνεύουν από εξαφάνιση, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και πολλά άλλα σπάνια ήδη ζώων.

Όλες οι ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες καταλήγουν πως το έργο είναι καταστροφικό για το περιβάλλον ( Norway Council on Ethics ), καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα ( South Asians for Human Rights ), και είναι οικονομικά αναξιόπιστο ( IEEFA ). Μετά από την ολοκλήρωση ερευνητικής αποστολής, η UNESCO ετοιμάζεται να δημοσιεύσει μελέτη η οποία ήδη διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης , στην οποία προτείνει να ακυρωθεί το σχέδιο κατασκευής του εργοστασίου Rampal.

Λόγω της αρνητικής δημοσιότητας, πολλές διεθνείς τράπεζες έχουν αρνηθεί να χρηματοδοτήσουν απευθείας το έργο.

Όμως η Exim Bank της Ινδίας έχει δεσμευτεί να προσφέρει 1,6 δισ. δολάρια ως δάνειο για να χτιστεί το εργοστάσιο. Αυτό το δάνειο καλύπτει το 70% της συνολικής χρηματοδότησης που χρειάζεται το έργο, και χωρίς αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Η Exim Bank είναι σε θέση να προσφέρει αυτό το δάνειο επειδή βγάζει δισεκατομμύρια δολάρια από την πώληση ομολόγων. Χωρίς αυτά τα χρήματα, η Exim Bank δεν θα είχε τα κεφάλαια για να δανείσει. Και το εργοστάσιο Rampal αποτελεί μεγάλο μέρος του συνόλου των δανείων της Exim Bank. Το IEEFA υπολογίζει :
«από τα 100 δολάρια που επενδύει κάποιος στα ομόλογα της Exim Bank, τα 8,7 θα πήγαιναν στο Rampal αν το δάνειο εγκρινόταν τώρα».

Αυτή η εκστρατεία ζητά από τα ιδρύματα που συναλλάσσονται με την Exim και που ισχυρίζονται πως σέβονται τη βιωσιμότητα, να ακολουθήσουν τις πολιτικές τους και δημόσιες δηλώσεις τους και να:
Συγκεκριμένα:

JPMorgan Chase : Η JPMorgan είναι μία από τους 5 μεγαλύτερους ομολογιούχους της Exim, για χρόνια διευκολύνει την έκδοση ομολόγων της Exim και περιέχει την Exim στο Emerging Markets Bonds Index – λίστα την οποία συμβουλεύεται περίπου το 50% του επενδυτικού κλάδου. Αυτό σημαίνει πως η JPMorgan έχει τη δύναμη να ζητήσει από την Exim να αποσυρθεί από το Rampal και να την προειδοποιήσει πως θα σταματήσει να την στηρίζει. Το Rampal δεν πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές που απαιτούνται από την ίδια την πολιτική της JPMorgan για τα εργοστάσια άνθρακα αναπτυσσόμενων χωρών. Επιπλέον, η πολιτική της JPMorgan απαγορεύει την «εκμετάλλευση φυσικών πόρων μέσα σε Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO». Παρόλο που το Rampal δεν βρίσκεται μέσα στο Μνημείο, η καταστροφή που θα προκαλέσει στο Μνημείο είναι η ίδια. Αυτή τη στιγμή η JPMorgan ετοιμάζει απάντηση για την εκστρατεία μας.

Deutsche Bank : Σχετικά με τη μονάδα άνθρακα δίπλα στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, η Deutsche Bank είχε βγάλει ανακοίνωση που έλεγε: «Η Deutsche Bank δεν στηρίζει έργα εκτός και αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της UNESCO ότι οι δραστηριότητες δεν απειλούν την εξαιρετική παγκόσμια αξία της περιοχής». Στην περίπτωση του Rampal, η στάση της UNESCO είναι ξεκάθαρη και η Deutsche Bank οφείλει να αποσύρει τις επενδύσεις της από την Exim Bank της Ινδίας αν θέλει να είναι συνεπής με τις δημόσιες δεσμεύσεις της. Όταν επικοινωνήσαμε με την Deutsche Bank, μας είπαν ότι ερευνούν την υπόθεση αλλά είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουν

Crédit Agricole : Η Crédit Agricole έχει ήδη υποσχεθεί να αποσυρθεί από το εργοστάσιο Rampa. Ο Stanislas Pottier, Global Head Sustainable Development της Crédit Agricole, δήλωσε: «Η Crédit Agricole SA Group δεν έχει σχέδια να χρηματοδοτήσει το εργοστάσιο άνθρακα Rampal στο Μπαγκλαντές λόγω των κανόνων μας και των κινδύνων που σχετίζονται με αυτό το έργο». Παρόλα αυτά, στηρίζει εμμέσως το Rampal μέσω της Exim. Πρέπει αμέσως να αποεπενδύσει από την Exim αν δεν ακυρωθεί το δάνειο του Rampal.

Allianz : Η Allianz έχει δείξει καλό πρόσωπο στο παρελθόν αποεπενδύοντας από έργα άνθρακα και εξελίσσοντας τις πολιτικές βιωσιμότητας. Η Allianz δήλωσε ότι « φιλοδοξεί να είναι πρωτοπόρος στην εφαρμογή Environmental, Social and Governance (ESG) στην αλυσίδα επενδύσεων... ενθαρρύνοντας... επενδύτριες εταιρίες να εκτελούν το ESG. » Το Rampal είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα έργα άνθρακα που υπάρχει, και η Allianz οφείλει να πιέσει την Exim δημόσια και κατ’ ιδίαν και να την προειδοποιήσει πως θα ξεφορτωθεί τα ομόλογά της αν συνεχίσει να στηρίζει το έργο. Όταν επικοινωνήσαμε με την Allianz μας είπαν πως εξετάζουν το θέμα και θα μιλήσουν στην Exim.

Citibank, Standard Chartered, Bank of America Merrill Lynch : Αυτές οι τράπεζες πρόσφατα βοήθησαν την Exim να συγκεντρώσει εκατομμύρια σε ομόλογα τα οποία χρησιμοποιεί τώρα η Exim για να παρέχει δάνεια. Η Citi λέει πως « κατευθύνεται από αρχές που απαιτούν από τους πελάτες της να αποφεύγουν ή να μετριάζουν τους κινδύνους που δημιουργούν οι δράσεις τους στην βιοποικιλότητα» . Η Standard Chartered λέει ότι « θα περιορίσει την παροχή υπηρεσιών σε εταιρίες και τράπεζες που: έχουν επιπτώσεις ή λειτουργούν μέσα σε: Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και υγροτόπους RAMSAR, εκτός και αν οι επιχειρήσεις τους δεν είναι ζημιογόνες για τη βιοποικιλότητα ». Η Bank of America Merrill Lynch έχει έναν πράσινο δείκτη ομολόγων όπου περιέχει τα ομόλογα της Exim Bank, αλλά απ’ ότι φαίνεται κάποια από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τα «πράσινα» ομόλογα χρηματοδοτούν την κατασκευή σιδηρόδρομου που θα μεταφέρει τον άνθρακα. Όλες αυτές οι τράπεζες μπορούν να πιέσουν για να σταματήσει η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα Rampal.

Το αν η Exim Bank της Ινδίας θα χρηματοδοτήσει το έργο που θα προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή στο πολύτιμο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, εξαρτάται από το αν αυτοί οι ομολογιούχοι και πάροχοι χρηματοοικονομικών υπηρεσιών απαιτήσουν να εφαρμοστούν οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί κανόνες.

Η βιοποικιλότητα του πλανήτη μας είναι πολύτιμη και το Σάνταρμπανς, το μεγαλύτερο δάσος μαγκρόβιων στον κόσμο, δεν μπορεί να μετρηθεί με όρους της αγοράς. Είναι ευθύνη όλων μας να το προστατέψουμε, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η UNESCO είναι ξεκάθαρη: το προτεινόμενο σχέδιο της Exim Bank είναι παράλογο. Οι προαναφερθείσες τράπεζες, και όλοι όσοι σχετίζονται με την Exim μπορούν να πιέσουν για να σωθεί το Σάνταρμπανς.

Παράρτημα - Οι 50 μεγαλύτεροι ομολογιούχοι της Exim Bank της Ινδίας

EximBondholders