Update your Cookie Settings to use this feature.
Click 'Allow All' or just activate the 'Targeting Cookies'
By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
Όχι στην επέκταση χημικής βιομηχανιας στη Λαυρεωτική

Όχι στην επέκταση χημικής βιομηχανιας στη Λαυρεωτική

1 have signed. Let's get to
50 Supporters

Close

Complete your signature

,
By continuing you agree to receive Avaaz emails. Our Privacy Policy will protect your data and explains how it can be used. You can unsubscribe at any time. If you are under 13 years of age in the USA or under 16 in the rest of the world, please get consent from a parent or guardian before proceeding.
This petition has been created by Foreis L. and may not represent the views of the Avaaz community.
Foreis L.
started this petition to
Φορείς & Πολίτες Λαυρεωτικής
Δηλώνουμε την αντίθεση μας στο έργο επέκτασης της χημικής βιομηχανίας RAVAGO και του λιμενοβραχίονα στον κόλπο του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Θορικό του Δήμου Λαυρεωτικής.

Είμαστε ενάντια στην επέκταση της χημικής βιομηχανίας στυρενίου από οποιαδήποτε εταιρεία, και ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και αύξηση κινδύνου ΒΑΜΕ δίπλα σε κατοικημένες περιοχές

• Η περιοχή του Θορικού και της Λαυρεωτικής γενικότερα έχει υποστεί μεγάλη επιβάρυνση από την έντονη μεταλλουργία και το προηγούμενο Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης (ΒΑΜΕ) της χημικής βιομηχανίας Χ.Υ.Μ.Α., που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή του Θορικού. Το ΒΑΜΕ με την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΧΥΜΑ στο Λαύριο το 2006 είναι το νεότερο στην ιστορία της Ελλάδας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη διαρροή πολύ επικίνδυνων ουσιών στην ατμόσφαιρα. Το εκρηκτικό περιστατικό του 2006 απέδειξε ότι κανένα μέτρο ασφάλειας δεν επαρκεί για να εκμηδενίσει την πιθανότητα ατυχημάτων.

• Η ΧΥΜΑ Α.Ε. είχε λάβει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και πληρούσε θεωρητικά τις προδιαγραφές ασφαλείας, ενώ διατηρούσε και παράνομες δεξαμενές αποθήκευση πτητικών υδρογονανθράκων (διαλυτών). Η έκταση της εν λόγω εταιρείας είναι όμορη της υφιστάμενης δραστηριότητας της εταιρείας RAVAGOHellas Μ.Α.Β.Ε.Ε. και αποτελεί το έδαφος που η εταιρία σχεδιάζει την επέκταση της παραγωγικής και αποθηκευτικής της δραστηριότητας, ως ενιαίο σχέδιο μαζί με την επέκταση του προβλήτα.

• Το βασικό υλικό που διαχειρίζεται η RAVAGO είναι υγρό στυρένιο (CasNo. 100-42-5), ουσία χαρακτηρισμένη από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Ταξινόμησης και Επισήμανσης Χημικών Ουσιών (Κανονισμός CLP 1272/2008) ως: εύφλεκτο, τοξικό διά της εισπνοής, διαβρωτικό και ερεθιστικό του δέρματος, τοξικό στην αναπαραγωγή και ικανό να προκαλέσει σημαντική βλάβη στην όραση και τα μάτια, καθώς και σε προσβολή της ακοής. Το στυρένιο σε υγρή μορφή είναι χαρακτηρισμένη καρκινογόνος ουσία από το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ. Εφόσον διαρρεύσει στο έδαφος είναι δύσκολο να απομακρυνθεί, ενώ περνάει και στην τροφική αλυσίδα. Παρά τις εκκλήσεις των πολιτών του Λαυρίου δεν διεξήχθη μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων μετά το ΒΑΜΕ του 2006.

• Αρκετοί οικισμοί (Συρί, Αγία Μαρίνα, Περιγιάλι, Τσονίμα, Καλοπήγαδο κ.α.) βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση – από κάποιες εκατοντάδες μέτρα, έως λιγότερο από 5χλμ – από την εν λόγω εταιρεία, απόσταση των 5χλμ αποτελεί και την ακτίνα εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση ατυχήματος.
Για τους ως άνω οικισμούς έχουν ήδη κατατεθεί οι μελέτες ένταξης στο σχέδιο πόλεως στις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ένταξη έχει καθυστερήσει χρόνια και τίποτα δεν έχει προχωρήσει επί της ουσίας. Κάτι τέτοιο δεν είναι τυχαίο, αφού η ένταξη αυτή θα δημιουργήσει εμπόδια στις βιομηχανικές επεκτάσεις και στην αδειοδότησή τους, καθώς η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί δεν περιλαμβάνει στο ανθρωπογενές περιβάλλον τους εν λόγω οικισμούς.

• Δημιουργούνται συνθήκες αυξημένης επικινδυνότητας και για τους εργαζόμενους της εταιρείας, μόνιμους και εργολαβικούς. Τα μέτρα Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (Υ.Α.Ε.) είναι τα μόνα «έξοδα» που δεν αποφέρουν κάποιο άμεσο κέρδος για τους επενδυτές κάθε είδους, είναι τα πρώτα που περικόβονται όταν μειωθεί η κερδοφορία των ομίλων.

Είμαστε αντίθετοι στα σχέδια επέκτασης ή νέας εγκατάστασης όποιας χημικής βιομηχανίας δίπλα στην πόλη του Λαυρίου και τους οικισμούς.

• Όπως μας ενημερώνει η ίδια η εταιρεία RAVAGO, η εταιρεία ασκεί και εμπορική δραστηριότητα διανομής και διακίνησης βιομηχανικών Α’ Υλών, κυρίως οργανικούς διαλύτες. Η αυξημένη δυναμικότητα 80.000Τ Στυρενίου που προβλέπεται στη Μ.Π.Ε. μαζί με τη χερσαία μεταφορά ποσότητας αυτού, δημιουργεί περαιτέρω κίνδυνο διαρροής στυρενίου. Στην δε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, θέτονται σε κίνδυνο και άλλες περιοχές. Σε αντίστοιχο ατύχημα στην κωμόπολη Ντέμπελετς της Βουλγαρίας, 2.200 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή λόγω ανατροπής βυτιοφόρου με υγρό στυρένιο που διέρρευσε και προκάλεσε τοξικό νέφος, ενώ μια διαρροή σε αντίστοιχη εγκατάσταση στην Ινδία υποχρέωσε τους κατοίκους γειτονικής πόλης σε εκκένωση.

• Ο κίνδυνος για απρόβλεπτες συνέπειες στο περιβάλλον και σε ανθρώπινες ζωές πολλαπλασιάζονται ακόμη περισσότερο με την αύξηση της υποδομής και τη λειτουργία νέων εγκαταστάσεων δίπλα ακριβώς σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του ΑΗΣ-ΔΕΗ στην Ελλάδα με μεγάλες αποθήκες πετρελαίου μαζούτ και φυσικού αερίου. Όλα αυτά, τεχνηέντως αποκρύπτονται από την εν λόγω Μ.Π.Ε. που έχει κατατεθεί.

• Σχέδια εκκένωσης που να συμπεριλαμβάνουν τους εργαζόμενους στην RAVAGO, τωρινούς και «μελλοντικούς», τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ-ΔΕΗ και τον Βιολογικό Καθαρισμό, καθώς και τους εκατοντάδες οικιστές των γύρω περιοχών δεν υπάρχουν, δεν έχουν κατατεθεί, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Όλοι οι παραπάνω εξυπηρετούνται από μία (!) οδική αρτηρία που σε περίπτωση ατυχήματος στις εγκαταστάσεις της RAVAGO αναγκαστικά πρέπει να κλείσει! Επομένως, ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφυγή για εργαζόμενους και κατοίκους σε περίπτωση εκκένωσης. Ούτε αυτό λαμβάνεται υπόψη στην ΜΠΕ και το Σχέδιο συνολικής επέκτασης της RAVAGO στο Λαύριο.

• Επιπλέον, με την επέκταση του λιμενοβραχίονα θα επιβαρυνθεί το θαλάσσιο περιβάλλον από τα δρομολόγια μεγαλύτερων φορτηγών πλοίων, 35.000dwt χωρητικότητας έναντι 5.000dwt που προσεγγίζουν την περιοχή αυτή τη στιγμή όπως μας ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της 21/11/2023 από τους εκπρόσωπους της εταιρείας. Τα φορτηγά πλοία θα διαταράσσουν τόσο το περιβάλλον και θα είναι δυσανάλογα με το χώρο που θα χρειάζεται να ρυμουλκούνται για να προσεγγίσουν τον προβλήτα εκφόρτωσης όπως ενημερωθήκαμε. Η θαλάσσια περιοχή είναι Ζώνη Προστασίας με τίτλο: «Κανάλι Μακρονήσου» με κωδικό GR3000018 και τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το προστατευόμενο περιβάλλον.

• Η επέκταση της χημικής βιομηχανίας RAVAGO στη Λαυρεωτική θα πλήξει την τοπική αγορά, τους μέσους επαγγελματίες, τον πεζοπορικό, πολιτιστικό, πολιτισμικό και ναυτικό τουρισμό, τον τουρισμό αναψυχής και τους λουόμενους της περιοχής, την αγροτική και αλιευτική παραγωγή και γενικά κάθε υπάρχουσα επικερδή για το μέσο επαγγελματία δραστηριότητα του Δήμου Λαυρεωτικής.

• Δυτικά της εγκατάστασης σε απόσταση λίγων μέτρων σώζονται ο αρχαίος ναός της Δήμητρας, 2 μυκηναϊκοί τάφοι, σημαντικά ευρήματα του αρχαίου οικισμού του Θορικού και το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο του Θορικού, ωτοειδούς σχήματος συνδεδεμένο με την ψυχαγωγία κατά τη μεταλλευτική δραστηριότητα της Λαυρεωτικής από τον 3ο αιώνα π.Χ. Όλες αυτές οι σπουδαίες αρχαιότητες, βρίσκονται μια ανάσα από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ρημάζουν, χωρίς να προστατεύονται και χωρίς να αναδεικνύονται όπως θα έπρεπε, ώστε να γίνουν πολιτισμικός πόλος έλξης προς ανάδειξη της αρχαιότερης και νεότερης βιομηχανικής ιστορίας της Λαυρεωτικής. Η RAVAGO με την επέκτασή της θα υποβαθμίσει περαιτέρω τις σημαντικές αυτές αρχαιότητες και το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και της Αττικής συνολικότερα.

• Οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες υποχρεώνουν τις χημικές βιομηχανίες να χωροθετούνται μακριά από κατοικημένες περιοχές, με συνολική μέριμνα για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος, με ειδικές προβλέψεις που να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ατυχήματος, με τα μέτρα Υ.Α.Ε. και ασφαλούς μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων σε πρώτη προτεραιότητα.

• Η εν λόγω εταιρία κινήθηκε εν αγνοία των κατοίκων και προσέβαλε στο Συμβούλιο Επικρατείας τον Νόμο 2308/1995 που προστατεύει την περιοχή της Λαυρεωτικής από νέες ρυπογόνες δραστηριότητες λόγω προϋπάρχουσας επιβάρυνσης.

• Στην σημερινή εποχή υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις να χωροθετούνται σε εκτάσεις μακριά από τις κατοικημένες περιοχές, με συνολική μέριμνα για την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος. Με δραστηριότητα που να ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ατυχήματος, με τα μέτρα Υ.Α.Ε. και ασφαλούς μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων σε πρώτη προτεραιότητα.

Για τους παραπάνω σημαντικότατους λόγους οι παρακάτω υπογράφοντες είμαστε απέναντι στα σχέδια συνολικής υποβάθμισης της ζωής μας, της περιοχής και του περιβάλλοντός της για εμάς αλλά και για τους επισκέπτες που αναζητούν πνεύμονες αναψυχής στην Περιφέρεια Αττικής.

Ζητούμε ο Δήμος και η πολιτεία να πράξουν τα δέοντα για την προστασία του άρθρου 17 του Ν. 2308/1995 και το δικαίωμα της Λαυρεωτικής να αποφασίζει για τις ρυπογόνες δραστηριότητες που επιθυμούν να εγκατασταθούν στην περιοχή.

Έχοντας αδιαπραγμάτευτη στάση απέναντι στην δημόσια υγεία των πολιτών της Λαυρεωτικής αλλά και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δηλώνουμε την έντονη αντίθεσή μας και δεσμευόμαστε ότι θα αντιταχθούμε στα επεκτατικά σχέδια με όποιο τρόπο απαιτείται.

• Όχι στην επέκταση της χημικής βιομηχανίας RAVAGO.
• Όχι στην επέκταση της χημικής βιομηχανίας στη Λαυρεωτική.
• Όχι στην επέκταση του λιμενοβραχίονα που θα εξυπηρετεί μεγαλύτερα τάνκερ.
• Όχι στην περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση της Λαυρεωτικής γης.
• Όχι στην καταστροφή των παραλιών και των χώρων αναψυχής
Posted (Updated )