Actualizează-ți setările pentru cookie-uri pentru a folosi această opțiune.
Dă clic pe butonul 'Toate sunt permise' sau doar activează 'Cookie-uri de publicitate'
Continuând, îți dai acceptul pentru Politica de confidențialitate Avaaz, care explică modurile în care informațiile tale pot fi folosite și cum sunt protejate.
Am înțeles
ÎN ACEASTĂ SECŢIUNE:

Ajutor

Cum să verifici acuratețea conținutului petiției tale

De ce trebuie să verific acuratețea informațiilor?

Semnarea unei petiții reprezintă un act de încredere. Este necesar ca toate informațiile prezentate în petițiile comunității Avaaz să fie corecte și exacte. Această obligație este clar marcată atât în procesul de creare al petiției cât și în standardele noastre de conținut.

Cum să verifici acuratețea conținutului petiției tale

 

Folosește surse de încredere

Caută pe internet surse de încredere pentru orice afirmație factuală pe care o faci, cum ar fi documente oficiale și știri din mass-media de încredere. Faptele prezentate de organizațiile media cu vechime sunt mult mai demne de încredere decât cele de pe un blog anonim, un site de nișă sau un post de pe rețelele sociale. Acest lucru se datorează faptului că mediile profesionale sunt preocupate de credibilitatea lor și au proceduri stabilite pentru verificarea faptelor.

 

Opinii versus fapte

Faptele reprezintă afirmații care pot fi verificate. Opiniile reprezintă expresii individuale de judecăți sau credințe. În exemplul "În satul meu este un magazin care vinde înghețată de cireșe care-mi place foarte mult", există două fapte, urmate de o singură opinie.

 

Evită să faci afirmații care nu pot fi verificate

De exemplu, evită să spui, “Construcția noului drum va ucide toți urșii”, dacă nu există dovezi care să susțină acest lucru. În schimb, e de recomandat să îți exprimi preocuparea pe baza opiniei personale sau a celor ale altora. De exemplu: “experții de la Wildlife Bureau au declarat că habitatul urșilor va fi tăiat în două de drum, amenințându-le astfel deplasarea și supraviețuirea în timpul iernilor grele”. Sau, “Noul drum ar putea amenința supraviețuirea urșilor, deoarece ei trebuie să parcurgă distanțe semnificative pentru a găsi mâncare.”

 

Nu există surse publice disponibile?

Dacă nu poți găsi documente publice sau știri media de încredere pentru a-ți susține textul, întreabă-te de ce. Ești sigur/ă că informațiile pe care le prezinți sunt corecte? Ce dovezi ai? Asigură-te că ești transparent cu privire la sursele tale. Dacă informațiile se bazează pe un eveniment la care ai fost martor/ă, de exemplu, spune asta și adaugă cât mai multe detalii cu putință. Și utilizează numele tău real, cu excepția cazului în care există un motiv foarte puternic să nu faci asta (doar prenumele și prima literă din numele de familie apar pe site).

Iată un exemplu de petiție verificată:

 

Opriți forările de petrol în zonele de coastă curate din Algarve!

 

Plajele minunate, mâncarea excelentă și vremea frumoasă [1] atrag milioane de vizitatori [2] în Algarve. Această regiune depinde de turism [3], care depinde la rândul său de menținerea unui mediu curat și a apelor curate.

Compania petrolieră ENI / Galp a primit, împotriva voinței populației [4] și fără nici un studiu de impact asupra mediului [5], o autorizație [6] pentru a fora pe traseul de migrație pentru delfini și balene. În plus, este și o zonă cu risc ridicat de cutremur [7].

Suntem oameni ai mării, nu curățători de ulei. Aceasta este o potențială crimă - ca dezastrul din Golful Mexic - ajutați-ne să o oprim!


SURSE:

[1] Această afirmație nu trebuie să fie verificată, pentru că nu este un fapt. Faptul că găsim ceva ca fiind frumos, minunat, greșit sau drept, reprezintă o opinie personală.

[2] Adevărat: În 2016, regiunea Algarve a fost vizitată de mai mult de 4 milioane de turiști.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tourism_in_Portugal

[3] Adevărat: Turismul este industria principală din Algarve:
https://ec.europa.eu/growth/tools-databases/regional-innovation-monitor/base-profile/algarve-region-portugal-0

[4] Poate autorul să pretindă că vorbește în numele "voinței populației"? În acest caz, da: a avut loc o consultare publică cu privire la necesitatea unui studiu de evaluare al impactului asupra mediului. 42 000 de persoane, adică 100% dintre cei prezenți la consultarea publică, au făcut apel pentru un studiu, care în cele din urmă NU a fost efectuat de către agenția de mediu:
https://www.dn.pt/lusa/interior/petroleo-lpn-indignada-subscreve-receios-de-plataforma-algarve-livre-de-petroleo-9352627.html

- Raportul final poate fi descărcat aici sub denumirea "Relatório de Consulta Pública":
http://participa.pt/consulta.jsp?loadP=2160
- RTA, regiunea turistică guvernamentală din Algarve, se opune, de asemenea, forării fără studiul de evaluare al impactului:
https://www.dn.pt/lusa/interior/petroleo-avanco-do-furo-sem-estudo-poe-em-risco-habitantes-do-algarve---turismo-9351924.html
- 16 orașe din regiune au protestat împotriva autorizațiilor de forare:
https://www.dn.pt/lusa/interior/municipios-do-algarve-criticam-governo-e-pedem-fim-da-prospecao-de-petroleo-9110491.html

[5] Adevărat: Guvernul a emis autorizațiile fără un studiu de impact asupra mediului:
https://algarvedailynews.com/news/14246-no-environment-impact-assessment-needed-oil-drilling-to-go-ahead-off-aljezu

[6] Adevărat: Compania ENI / Galp a primit autorizație pentru a fora pe coasta din Algarve:
http://www.theportugalnews.com/news/algarve-oil-drilling-approved/45624

[7] Adevărat: Algarve și Lisabona sunt zonele cu cel mai ridicat risc de cutremur din Portugalia:
http://www.theportugalnews.com/news/new-study-shows-algarve-and-lisbon-are-most-prone-to-earthquakes-as-small-tremor-hits-faro/40939