Actualizează-ți setările pentru cookie-uri pentru a folosi această opțiune.
Dă clic pe butonul 'Toate sunt permise' sau doar activează 'Cookie-uri de publicitate'
Continuând, îți dai acceptul pentru Politica de confidențialitate Avaaz, care explică modurile în care informațiile tale pot fi folosite și cum sunt protejate.
Am înțeles
ÎN ACEASTĂ SECŢIUNE:

Ajutor

Obiectivul petiției

Rețeta succesului? Să știi ce vrei

Prima regulă de care trebuie să ții cont aici sună așa: ”Ai grijă ce îți dorești, pentru că s-ar putea să NU se întâmple”. Victoria ta depinde în primul rând de ceea ce ceri. Un obiectiv realist și bine planificat îți poate aduce succesul, un obiectiv nerealist va fi o misiune imposibilă. Află mai jos cum să planifici o petiție de succes:

Alege o singură soluție

Deseori, putem rezolva o problemă pe mai multe căi. Să luăm ca exemplu puterea companiilor de a influența deciziile politicienilor. Putem combate această problemă în mai multe feluri: printr-o lege care să limiteze donațiile în campaniile electorale, convingând candidații să refuze donațiile sau cerând corporațiilor să nu investească bani în campaniile politicienilor. E important să cântărești toate soluțiile existente pentru o anumită problemă și să o alegi pe cea mai bună (de obicei cea care este cel mai simplu de atins).

Clar, scurt și la obiect

Un obiectiv este o cerință clară și concretă. Dacă nu vei spune foarte clar și răspicat ceea ce vrei, factorii de decizie pot folosi ambiguitățile în favoarea lor, eschivându-se de la a face ceea ce li se cere de fapt. Iar dacă nu ai un obiectiv clar, va fi greu să îți dai seama când și dacă ai obținut o victorie. Dacă vei cere autorităților să asigure un ”minimum de trai” fără a menționa cât anume înseamnă asta, va fi greu să apreciezi dacă o creștere de 10% înseamnă o victorie.

Alege un obiectiv realist

Obiectivul tău trebuie să fie realizabil și să stea în puterea factorilor de decizie cărora te adresezi. Chiar dacă ei nu pot schimba direct o lege, ar putea avea în schimb o influență decisivă în procesul legislativ.

Fă-ți temele pentru acasă înainte de a ieși în public

E important să știi cât mai multe despre ceea ce ți-ai propus. De exemplu, s-ar putea să depui foarte multe eforturi pentru a cere ceva ce există deja, dar nu este pus în aplicare. Încearcă să aduni informații care te ajută în planificare: cum au acționat alte instituții/orașe/țări pentru a rezolva această problemă? Ce i-a împiedicat pe factorii de decizie să acționeze până acum? Cum crezi că vor răspunde la petiția ta? Au mai existat acțiuni similare până acum?