Continuând, îți dai acceptul pentru Politica de confidențialitate Avaaz, care explică modurile în care informațiile tale pot fi folosite și cum sunt protejate.
Am înțeles
Victorie
Roșia Montană în UNESCO

Victorie
1 au semnat. Hai să strângem
50 Susținători

Închide

Completează-ți semnătura

Avaaz.org îţi va proteja datele confidenţiale și te va ține la curent în legătură cu această campanie și alte campanii similare.
Această petiție a fost creată de Adela T. și nu reprezintă în mod necesar părerile comunității Avaaz.
Adela T.
a inițiat această petiție pentru
Prim-Ministrului Florin Cîțu și Guvernului României
Actualizare 29.07.2021:
Vocea colectivă a Roșiei a contat în toți anii de acțiuni civice.
  • (23.07.2021) Petiția noastră a fost depusă la guvern (mulțumiri Funky Citizens).
  • (27.07.2021) Comitetul UNESCO a decis listarea Roșiei Montane în patrimoniul mondial.
E o victorie extraordinară și o dovadă clară că presiunea publică funcționează.
Mai multe informații aici - https://green-report.ro/rosia-montana-a-fost-inclusa-in-lista-patrimoniului-mondial-unesco/

Ce urmează pentru Roșia?
Mai multe informații aici https://buletin.de/bucuresti/ce-urmeaza-pentru-rosia-montana-stefan-balici-managerul-institutului-patrimoniului-plan-de-conservare-si-plan-de-actiune/

Vocea fiecăruia dintre noi contează în fiecare zi. Hai să continuăm să ne implicăm civic de fiecare dată când e nevoie. Mulțumesc pentru susținere!

Susțin candidatura Roșia Montană pentru includere în patrimoniul UNESCO!

Încadrarea Roşiei Montane în patrimoniul mondial este o măsură care figurează în programul de guvernare al PNL, însă Guvernul Cîțu ia în calcul retragerea dosarului de analiză care ar anula candidatura pentru includere în UNESCO.

Dar putem opri asta.

Semnează acum și hai să-i transmitem Prim-Ministrului Cîțu vocea asurzitoare a întregii țări care susține ferm candidatura Roșiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Discuții interne din cadrul coaliției de guvernare iau în calcul retragerea dosarului Roșiei Montane, motivând acest lucru prin litigiul dintre statul român și Gabriel Resources. Conform MiningWatch, în ședința Coaliției de Guvernare din 28 iunie, Florin Cîțu a propus partenerilor de guvernare retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, după ce parlamentarii PNL de Alba i-au cerut public acest lucru. Dar jocurile interne din PNL nu ar trebui să decidă soarta Roșiei Montane.

Propunerea ”Peisajului Minier Roşia Montană” în lista Patrimoniului Mondial UNESCO va fi analizată în sesiunea din 2021, programată în Fuzhou (China) în perioada 16 – 31 iulie. Nominalizarea se află pe ordinea de zi a Comitetului, cu recomandare de înscriere din partea ICOMOS, organism consultativ de specialitate al UNESCO. ICOMOS recomandă, simultan cu includerea pe Lista Patrimoniului Mondial, și includerea în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.
În acest context, o cerere a premierului Cîțu de retragere a dosarului Roșia Montană de la UNESCO ar minimiza inclusiv șansele României la ICSID (International Centre for the Settlement of Investment Disputes), iar arbitrajul internațional poate fi fațada perfectă pentru înțelegeri politice locale cu compania minieră.

Semnează acum și hai să-i reamintim premierului că Roşia Montană este un sit istoric, protejat de legea română încă din 1992, iar UNESCO va aduce o extra protecţie juridică, plus potențial de dezvoltare cu adevărat sustenabil pentru întreaga zonă.

Discuțiile din coaliția de guvernare nu s-au finalizat și vor fi continuate în ședința comună. Împotriva solicitării premierului s-a poziționat USR PLUS, prin vicepremierul Dan Barna și co-președintele Dacian Cioloș. Liderul UDMR nu a făcut nicio remarcă privind Roșia Montană, dar este cel care a semnat în 2011 certificatul de descărcare arheologică a masivului Cârnic din Roșia Montană, pe vremea când era ministru al Culturii.

Scurt istoric

• În 2013 proiectul minier Roşia Montană a fost blocat, în urma protestelor masive la nivel național.
  • În 2017 Guvernul Cioloș a depus dosarul de înscriere al Roșiei Montane în UNESCO, tot ca urmare a presiunii publice.
  • În 2018 guvernul Dăncilă a retras dosarul, ca mai apoi Guvernul Orban să reia procedura, tot în urma presiunii publice, la final de ianuarie 2020.

Mai multe informații

• România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte: „E un loc al plângerii” https://www.libertatea.ro/stiri/romania-nu-inscrie-rosia-montana-in-patrimoniul-unesco-de-teama-gabriel-resources-2861555
  • Roşia Montană revine în atenţia UNESCO pentru înscrierea pe lista Patrimonului Mondial. Când se va lua decizia https://adevarul.ro/locale/alba-iulia/rosia-montana-revine-atentia-unesco-inscrierea-lista-patrimonului-mondial-lua-decizia-1_60d476275163ec427169b229/index.html

Sursă foto © Salajean/Dreamstime.com