By continuing you accept Avaaz's Privacy Policy which explains how your data can be used and how it is secured.
Got it
The world's largest and most effective online campaigning community for change

Park književnicama!

This petition is awaiting approval by the Avaaz Community
Park književnicama!

Why this is important

U povodu namjere Grada Zagreba da imenuje park ispred Bookse u Martićevoj ulici imenom književnika, udruga Kulturtreger pokrenula je peticiju "Park književnicama!" jer je krajnje vrijeme da Grad ispravi diskriminaciju i nepravdu prema zaslužnim i znamenitim ženama koje su ostavile traga na književni i kulturni život Zagreba.

Samo 1,8% javnih površina u Zagrebu nosi imena žena (pokazalo znanstveno istraživanje Katje Vretenar i Zlatana Krajine), što potpuno pogrešno odražava doprinos brojnih naših sugrađanki povijesti i kulturi ovoga grada.

Kao mjesto književnosti koje djeluje u spomenutom parku i okuplja veliki broj naših sugrađanki i sugrađana, pozivamo sve da podrže inicijativu "Park književnicama!" i svojim glasom pozovu Grad da reagira na potrebu za uvažavanjem zaslužnih žena iz povijesti Zagreba. Vjerujemo da je u ovom trenutku kad se odlučuje o imenovanju parka pravedno i potrebno imenovati ga po jednoj književnici.

U "Fond imena iz kojeg se imenuju javne površine za područje Grada Zagreba" uvrštena su i imena triju književnica: Mara Čop Marlet (etnografkinja i književnica), Katarina Dujšin Ribar (slikarica i pjesnikinja) te Božena Begović (glumica, književnica i prva spikerica Radio Zagreba). Svaka od njih je svojim radom zadužila gradsku kulturu i zaslužila da park u Martićevoj nosi njeno ime.

Navedeni prijedlog poslat ćemo Gradskim tijelima, a ako se slažete s nama, podržite inicijativu i proslijedite dalje.

Posted May 3, 2018
Report this as inappropriate