Pas je cookie-instellingen aan om deze functie te gebruiken.
Klik 'Alle toestaan' of activeer alleen de 'Doelgroepgerichte cookies'
Door verder te gaan accepteer je het privacybeleid van Avaaz. Hierin leggen we uit hoe we je gegevens beschermen en gebruiken.
Ik snap het

Stop de Vriendjespolitiek!

Aan de Tweede Kamer:

Als bezorgde burgers roepen wij u op om niet langer partijleden voor te trekken bij benoemingen voor functies als burgemeester, commissaris der koning, hogere ambtenaar, lid van een adviesorgaan of commissie, of andere functies. Wij vragen u een einde te maken aan de juridische loopholes die partijpolitieke benoemingen mogelijk maken, en een Onafhankelijke Commissie voor Benoemingen in te stellen die de wettelijke taak heeft om te zorgen voor gelijke behandeling, transparantie en onpartijdigheid bij publieke benoemingen. Wij roepen u op om artikel 3 van onze Grondwet -- ‘alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar’ -- in ere te herstellen.

Vul je e-mailadres in:
Door verder te gaan ga je ermee akkoord e-mails van Avaaz te ontvangen. In ons privacybeleid leggen we uit hoe we je gegevens beschermen en gebruiken. Je kunt je op elk moment uitschrijven.

Laatste tekenaars petitie

Stop de Vriendjespolitiek!

Sinds decennia worden de burgemeesters, leden van adviesraden and hogere ambtenaren grotendeels benoemd in achterkamertjes, waarbij de grote politieke partijen bepalen wie de baan krijgt. Dit is in strijd met onze meest basale democratische principes.

We zien het steeds opnieuw. Wanneer een baan in het openbaar bestuur open komt, kan iedereen solliciteren, maar "als je geen partijlid bent, maak je geen schijn van kans" -- hoe gekwalificeerd of ervaren je ook bent.

Maar er is een oplossing. Meer Democratie heeft een campagne gelanceerd om de juridische loopholes te schrappen en een onafhankelijke commissie in te stellen die de eerlijkheid en openheid van alle benoemingen bewaakt. Volgens peilingen steunt 70% van de Nederlanders deze hervorming.

Als we nu op korte termijn 40.000 handtekeningen indienen, dan is de Tweede Kamer verplicht om ons voorstel te bespreken en erover te stemmen -- dit is de beste kans die we hebben om ervoor te zorgen dat onze stem luid en duidelijk wordt gehoord. Teken de petitie om een einde te maken aan deze vriendjespolitiek die in strijd is met onze grondwet.

Vertel het verder