Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem

Solidarni z Somalią

Do prezydenta Somalii Hassana Mohamouda, premiera Omara Sharmarke oraz Zahary Samantar, ministry ds. kobiet i praw człowieka:

Jako obywatele i obywatelki zaniepokojeni losem dziewcząt i kobiet, pragniemy pogratulować Państwu determinacji w dążeniu do wprowadzenia zakazu okaleczania żeńskich narządów płciowych w Somalii. W pełni popieramy inicjatywę władz regionu Puntland i zachęcamy rząd centralny do pilnego podjęcia kompleksowych działań legislacyjnych. Jeśli Somalia już teraz uchwali całkowity zakaz okaleczania kobiet i rozpocznie masową kampanię edukacyjną, może stać się wzorem do naśladowania dla innych krajów na całym świecie.

Przepraszamy, petycja Avaaz wymaga urochomienia javascript w twojej przeglądarce. Please turn on javascript and try again. (Here are some instructions on how to turn on javascript)< BR>
Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.

200 milionów kobiet i dziewcząt z 30 krajów na całym świecie poddawanych jest zabiegowi okaleczenia żeńskich narządów płciowych (ang. female genital mutiliation, FGM). Jednakże w Somalii, gdzie odsetek okaleczanych dziewczynek sięga 98%, minister do spraw kobiet prowadzi obecnie prace nad wprowadzeniem zakazu tego rytuału. Miejscowi eksperci są zgodni – światowy apel o zero tolerancji dla okaleczania dziewczynek w całym kraju może przyczynić się do całkowitego zakazania tych okrutnych praktyk już w ciągu najbliższych tygodni!

Władze położonego w północno-wschodniej Somalii regionu Puntland wyszły z inicjatywą całkowitego zakazu wycinania dziewczynkom narządów płciowych, a znane są już precedensy, kiedy rząd centralny przyjmował ustalane tam postępowe przepisy i wprowadzał je w całym kraju. Doceńmy tamtejszych przywódców za odwagę i upomnijmy się o los dziewcząt! Dzięki temu nowa legislacja może zostać przyjęta już podczas najbliższego posiedzenia parlamentu. Dołącz do naszego apelu i przekaż wiadomość wszystkim znajomym.

Zdjęcie: Jean-Marc Bouju/ Barcroft Media

Powiadom znajomych

Udostępnij link tej kampanii na Twitterze, Skypie lub Facebooku: