Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.

Europo! Powstrzymaj rzeź słoni!

Do Karmenu Velli, komisarza ds. środowiska, ministrów środowiska państw europejskich oraz stron porozumienia CITES:

Życie słoni jest zagrożone. Jeszcze za naszego życia mogą wyginąć. Jako obywatele i obywatelki z całego świata wzywamy was do zdelegalizowania wewnętrznego obrotu kością słoniową oraz wsparcia całkowitego zakazu handlu towarem, który napędza kłusownictwo. Domagamy się też do wpisania wszystkich afrykańskich słoni do Załącznika nr 1 przygotowywanej na konferencję CITES klasyfikacji po to, by zapewnić im maksymalną ochronę prawną, bez żadnych wyjątków i ograniczeń. Wzywamy was także do podjęcia wszelkich możliwych kroków zmierzających do zakończenia nielegalnego handlu kością słoniową.

Wpisz swój adres e-mail:
Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.

Ostatnio podpisali

Europo! Powstrzymaj rzeź słoni!

Co 15 minut ginie jeden słoń. Dla świecidełek. W tym tempie za kilka lat może ich już po prostu nie być. Globalny zakaz handlu kością słoniową wreszcie jest w naszym zasięgu, ale Komisja Europejska właśnie się temu sprzeciwiła!

Słonie są niezwykle wrażliwe i tak bardzo boją się ludzi, że zaczynają wędrować jedynie pod osłoną nocy. Słoniątka pogrążają się w żałobie, nie chcąc opuścić wypatroszonych zwłok swoich matek. To, co dzieje się z tymi wspaniałymi zwierzętami, jest przerażające. Dlatego 29 afrykańskich rządów prosi nas o pomoc. We wspólnym oświadczeniu ich przywódcy powiedzieli: jeśli Europa odwróci się plecami, będzie to oznaczać wyrok śmierci dla słoni.

Decyzja o całkowitym zakazie może zapaść na zbliżającym się międzynarodowym szczycie. Są przesłanki, by wierzyć, że wpływowe kraje jak Francja czy Niemcy zbuntują się przeciw europejskiemu wyrokowi śmierci na słonie. Afrykańskie rządy przekażą nasz głośny apel prosto na salę obrad, budując w ten sposób jeszcze większe poparcie dla zakazu. Pomóż uchronić słonie! Podpisz teraz i podaj dalej wszystkim znajomym.

Powiadom znajomych