Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.

Stop zdzierstwu na e-dziennikach

Ministra edukacji Barbara Nowacka, inne władze RP :

Oburzyła nas wiadomość o tym, że dziennik elektroniczny Vulcan będzie wymagać od rodziców opłat za korzystanie z podstawowych funkcji na telefonie komórkowym. Dość tego zdzierstwa! Wzywamy Ministerstwo Edukacji do stworzenia publicznego e-dziennika, który będzie bezpłatnie dostępny dla szkół i rodziców. Kod źródłowy programu powinien być otwarty i ogólnodostępny, tak, aby aplikacja mogła być dalej rozwijana przez rodziców i pasjonatów. Kontakt ze szkołą to część edukacji, a edukacja powinna być bezpłatna!

Wpisz swój adres e-mail:
Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.
Stop zdzierstwu na e-dziennikach

Na forach rodziców gruchnęła wiadomość: od 1 listopada wygodny kontakt ze szkołą za pomocą e-dziennika Vulcan będzie odpłatny. Nie dość, że za aplikację płacą szkoły i samorządy, to dorzucą się jeszcze rodzice.

Librus, inny popularny e-dziennik, żąda od rodziców opłat za część funkcji i zalewa ich reklamami.

Czas na powstanie publicznej aplikacji, która zastąpi komercyjne e-dzienniki. Decyzję może podjąć ministra edukacji Barbara Nowacka, która po kilku wpadkach już dziś jest pod ostrzałem mediów. Tym bardziej może zaboleć ją nasz nacisk. Podpisz petycję. Żądamy zdecydowanych kroków, zanim dostęp do kluczowych funkcji Vulcana zostanie ograniczony.

zdjęcie: Liubomyr Vorona
Opublikowane: