Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności, która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.
Rozumiem

USA: Ratujmy pszczoły

Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.

Ostatnio podpisali

Pszczoły znikają. Te pracowite istoty zapewniają naszemu gatunkowi niemal jedną trzecią pożywienia. A ludzie traktują je chemikaliami 6 tysięcy razy mocniejszymi niż niesławna trucizna Monsanto – DDT. Na szczęście rząd amerykański może wreszcie zawiesić używanie tych śmiertelnych substancji.

Niech to będzie moment, w którym wszyscy zrobimy coś dla pszczół!

Prześlij wiadomość do amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska (EPA) używając okna po prawej stronie. Pisząc swoją wiadomość, możesz użyć poniższych wskazówek. Ale od osób postronnych wiemy, że najbardziej skuteczne są wiadomości pisane własnymi słowami.
  • Pszczoły zapewniają nam pożywienie. Te owady odpowiadają za zapylanie 70% najpopularniejszych upraw.
  • Unia Europejska zabroniła już używania neonikotynoidów, bo zagrażają bezpieczeństwu pszczół. Dlaczego amerykański rząd nadal usprawiedliwia wykorzystywanie substancji, które dla wielu innych krajów i naukowców z całego świata w oczywisty sposób przyczyniły się do pomoru pszczół?
  • Neonikotynoidy stosowane w dużych dawkach powodują śmierć przez paraliż. A potwierdzone badania dowiodły, że już w małych dawkach substancje te prowadzą do zaburzenia nawigacji, pamięci oraz funkcji motorycznych u pszczół. Agencja Ochrony Środowiska musi postąpić odpowiedzialnie i całkowicie zawiesić używanie tych niebezpiecznych chemikaliów.

Powiadom znajomych

Udostępnij link tej kampanii na Twitterze, Skypie lub Facebooku: