Kontynuując, akceptujesz naszą Politykę prywatności , która chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane.

Arabia Saudyjska: Uratujmy Alego przed ścięciem

Do Prezydenta Baracka Obamy, Premiera Davida Camerona i Kanclerz Angeli Merkel, do dyplomatów ONZ oraz do przywódców wszystkich krajów świata:

Dwudziestojednoletni Saudyjczyk Ali Mohammed al-Nimr czeka na ścięcie. Potem jego ciało ma zostać ukrzyżowane i wystawione na widok publiczny. Zdaniem obrońców praw człowieka ten wyrok jest bezprawny, ponieważ przyznanie się do winy wymuszono na nim torturami, a w dniu popełnienia przestępstwa był nieletni. Wzywamy wszystkich adresatów tej petycji, aby nakłonili Królestwo Arabii Saudyjskiej do wstrzymania egzekucji, a następnie doprowadzili do odebrania Arabii Saudyjskiej członkostwa w Radzie Praw Człowieka przy ONZ. Tylko państwa, które jednoznacznie dowiodły przywiązania do praw człowieka, mają prawo nadzorować ich przestrzeganie.

Wpisz swój adres e-mail:
Kontynuując, wyrażasz zgodę na otrzymywanie e-maili od Avaaz. Nasza Polityka prywatności chroni Twoje dane i wyjaśnia, w jaki sposób są wykorzystywane. W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrypcji.

Ostatnio podpisali

Arabia Saudyjska: Uratujmy Alego przed ścięciem

Dwudziestojednoletni Saudyjczyk czeka na ścięcie. Potem jego ciało ma zostać ukrzyżowane i wystawione na widok publiczny. Tymczasem Arabia Saudyjska objęła właśnie przewodnictwo Rady Praw Człowieka ONZ. To mogłoby być śmieszne, gdyby nie było tak potworne!

Ali Mohammed al-Nimr został aresztowany za udział w antyrządowych demonstracjach. Miał wówczas 17 lat. W więzieniu zmuszono go torturami do podpisania zeznań, a sąd skazał go na śmierć. To nie jest odosobniony przypadek. Tylko w tym roku w Arabii Saudyjskiej stracono już ponad 100 osób. Karę śmierci wykonuje się tam średnio co drugi dzień.

Francja zażądała już wstrzymania egzekucji, jednak to USA, Niemcy i Wielka Brytania mają najbardziej zażyłe relacje z reżimem. Zadziałamy najskuteczniej, kierując nasze oburzenie przeciwko przywódcom tych państw. Oni mogą wpłynąć na decyzję swoich saudyjskich sojuszników. Ta urągająca prawom człowieka egzekucja może zostać wykonana w każdej chwili. Jak najszybciej podpisz petycję, aby ją powstrzymać i ocalić Alemu życie.

Powiadom znajomych