Door verder te gaan accepteer je het privacybeleid van Avaaz. Hierin leggen we uit hoe we je gegevens beschermen en gebruiken.
Ik snap het

50/50: het plan om het leven op aarde te redden

Een florerende natuur is cruciaal voor het leven op aarde. Het voedsel dat we eten, het water dat we drinken en de lucht die we inademen zijn allemaal afhankelijk van een systeem van delicate interacties met de natuur.

Maar door menselijk handelen raken deze systemen op een gevaarlijke manier uit balans, en wereldwijd wordt de natuur bedreigd: van pesticiden op onze akkers tot plastic in onze oceanen en kettingzagen die het Amazonewoud te lijf gaan.

Deze crisis is zo ver gevorderd dat alles op het spel staat. Soorten sterven 1000 keer sneller uit dan normaal en wetenschappers waarschuwen dat tweederde van de wilde diersoorten in 2020 verdwenen zullen zijn. Er is steeds meer ongerustheid dat we, net als met klimaatverandering, gevaarlijke kantelpunten naderen die ervoor kunnen zorgen dat de natuur in elkaar zakt en het voortbestaan van de mensheid bedreigd wordt.

Wetenschappers luiden de alarmbel en roepen op tot een simpele oplossing: 50/50 -- de halve aarde beschermd tegen schadelijke activiteiten en de andere helft gedeeld met de natuur. Met als resultaat een planeet waar al het leven de kans krijgt te floreren.

50/50 is een ambitieus en duidelijk doel dat iedereen kan inspireren -- burgers, overheden en bedrijven -- om die stappen te zetten die we nodig hebben om het leven op aarde te redden. En in oktober 2020 zal er in China een VN-top plaatsvinden die cruciaal zal zijn voor het bepalen van internationale doelstellingen die de aarde kunnen beschermen.

Dit wordt de “Global Deal for Nature”¹ genoemd, en we kunnen de harmonie tussen mens en aarde herstellen als we van 50/50 het belangrijkste doel voor deze deal maken. Dit is hoe …

Hoe beschermen we de halve planeet?
  • Het kan -- Iets meer dan de helft van de aarde wordt op dit moment gebruikt voor menselijke activiteiten² - zoals bossen die in landbouwgrond zijn veranderd en waterlopen die gebruikt worden voor industriële visserij. 50/50 wil op de eerste plaats die trend een halt toeroepen en omkeren, zodat er meer ruimte is voor de natuur en voor gemeenschappen die in harmonie met de natuur leven -- zoals veel inheemse gemeenschappen.
  • Het is flexibel -- Om het 50/50-doel te halen is het niet nodig dat in elk land 50% van het grondgebied beschermd wordt. Dit is een wereldwijd doel en 15% van de planeet heeft al een beschermde status; waar het om gaat is dat we die gebieden uitbreiden! Als onderdeel van het plan hebben wetenschappers 850 sleutelgebieden aangewezen die beschermd zouden moeten worden.
  • Het is een inclusief plan -- Dat betekent niet dat we een hek om de beschermde gebieden zetten en mensen van hun grond verdrijven! Het beschermingsplan zal verschillen per gebied, de lokale biodiversiteit en de rol van het gebied in grotere ecologische systemen. Als we willen dat het werkt, zullen die gebieden ontwikkeld moeten worden met hulp van de mensen die de meeste kennis hebben: wetenschappers, lokale gemeenschappen en inheemse groepen. Bijvoorbeeld: in sommige beschermde zeegebieden zou het vissen door lokale gemeenschappen toegestaan moeten worden, zolang dat de vispopulatie niet uitput.
  • Het is wetenschappelijk -- Het idee om de halve aarde te beschermen is niet nieuw -- veel wetenschappers en experts op het gebied van natuurbescherming zijn het er al over eens dat dit is wat de aarde nodig heeft, maar er zijn verschillende manieren om dit doel te halen!
    • Een onderzoek concludeert dat 25 tot 75% van een natuurgebied beschermd moet worden tegen schadelijke activiteiten als we willen dat de natuur floreert.³
    • Een van ‘s werelds meest invloedrijke biologen, E.O. Wilson, is voortrekker van het idee. Hij heeft een boek uitgebracht met de titel “De halve aarde: het gevecht om leven van onze planeet”.
    • De IUCN, ‘s werelds grootste natuurbeschermingsorganisatie, staat achter het plan om de halve aarde te beschermen en de rest 100% duurzaam te beheren.
  • Het is internationaal -- De natuur kent de landsgrenzen die wij gecreëerd hebben niet. Daarom moet deze oplossing ook over landsgrenzen heen kijken. Het is zaak de Global Deal for Nature op zo’n manier vorm te geven dat overheden aangemoedigd worden beleidsveranderingen te formuleren die ervoor zorgen dat ons economisch gedrag niet langer slecht is voor de natuur. En omdat het grootste gedeelte van de overgebleven natuur zich op het zuidelijk halfrond bevindt, zou de deal ook een natuurfonds kunnen omvatten dat armere landen helpt hun doelstellingen te halen.
  • Het is duurzaam -- Alleen door de halve aarde tot beschermd gebied te maken kunnen we garanderen dat er voldoende voedsel en water zal zijn voor de groeiende wereldbevolking; dat hebben natuurwetenschappers laten zien⁴. En het recente EAT-rapport van de Lancet-commissie laat zien dat de landbouw niet in gevaar komt als de halve aarde tot beschermd gebied gemaakt wordt.
  • Het is populair -- Miljoenen mensen van over de hele wereld voegen hun naam toe aan de oproep van Avaaz om de halve aarde te beschermen. Voeg hier jouw naam toe: www.avaaz.org/natuur
Voetnoten:
1 - Scientists call for Paris style agreement to save life on earth (The Guardian) https://www.theguardian.com/environment/radical-conservation/2018/jun/28/scientists-call-for-a-paris-style-agreement-to-save-life-on-earth
2 - Half the world's ecosystems at risk from habitat loss (the Conversation) https://theconversation.com/half-the-worlds-ecosystems-at-risk-from-habitat-loss-and-australia-is-one-of-the-worst-64663
3 - Nature needs half: A necessary and hopeful new agenda for protected areas (Locke) https://cmsdata.iucn.org/downloads/parks_19_2_locke.pdf
4 - Andrew Balmford FRS, Professor of Conservation Science, Conservation Science Group, Department of Zoology, University of Cambridge, How to Spare Half a Planet, Space for Nature Symposium, 28 Feb, 2018: https://www.zsl.org/sites/default/files/media/2018-02/Full%20Programme%20with%20talk%20abstracts%20-%20Space%20for%20Nature%20Symposium.pdf