Dünyanın değişim yaratmaya odaklı en büyük ve en etkili online topluluğu

Dilekçenin Muhatabını Seçme

Kampanya talebini doğru kişiye yönlendirme

Muhatabın, harekete geçmesi için alenen ve doğrudan çağrıda bulunduğun kişidir. Doğru muhatabı seçmek, kampanyanın başarılı olmasıyla dikkate bile alınmaması arasındaki farkı belirleyebilir. Ama bunu belirlemek genellikle zordur. Aşağıda, muhatabı belirlemek için dikkat etmeniz gereken bazı noktaları görebilirsin:

MUHATAP HAKKINDA:

• Muhatabın istediğin kararı verebilecek yetkiye sahip olmalı. Amirinden onay alması gerekiyorsa, o zaman amirini hedef al. Bir mobilya fabrikasının alım müdürünün, artık yağmur ormanı dostu kereste satın almaya başlaması için muhtemelen patronundan onay alması gerekir. İki muhatap arasında kararsız kalırsan daha yetkili olanını seçmek doğru olabilir.
  • Muhatabın gerçek kişi olmalı, bir grup veya kurum değil. Konunla ilgili Meclis’i değil, bir Meclis Komisyonunun başkanını muhatap al. Şehri değil, belediye başkanını; şirketi değil, şirket CEO’sunu. Birden fazla kişiyi seçmende hiç bir sakınca yok; belediye meclisinin kararsız iki üyesi gibi.
  • Muhatabın bir insan Onların da herkes gibi duyguları, kariyer hedefleri, arkadaşları, aileleri var. Tüm bunların, muhatabını senin talep ettiğin şeyle ilgili karar verirken nasıl etkileyebileceğini ve neleri önemsediğini düşün. Örneğin bir yıl sonra emekliye ayrılacak birinin, yeniden seçilmekle ilgili bir hırsı olmayabilir ama nasıl hatırlanmak istediği onun için daha önemli olabilir.

DİKKATE ALINMASI GEREKEN SORULAR:

Dilekçede yer alan talebin yerine gelmesi için kimin kararı gerekiyor?
o Hedef, her zaman sana istediğini verme yetkisi bulunan kişi olmalıdır.
o Hedef, talep ettiğin çözüm için doğru kişi olmalıdır.

Bu kişi yanıt verecek mi?
En fazla yetkiye sahip olanlar genellikle ulşaması en zor olanlardır.
o Şirketler için: CEO en uygun muhatap olabilir ama bunlar çok meşgul insanlardır. Her ne kadar karar yetkisi olan kişiyi hedeflemen gerekiyorsa da, karar vericiye erişebilecek birilerinin olduğundan emin olmak için halkla ilişkiler ekibi gibi, şirketteki diğerleriyle de iletişime girmeniz iyi olacaktır.
o Hükümet için: Devlet başkanları veya başbakanların oldukça büyük yetkileri olmasına rağmen ülkede verilen kararların birçoğuna karışmaz. Ele aldığın konu gerçekten onun gündemine girecek kadar önemli mi? Belki bir bakan ya da milletvekili daha doğru bir isim olabilir.