Actualizează-ți setările pentru cookie-uri pentru a folosi această opțiune.
Dă clic pe butonul 'Toate sunt permise' sau doar activează 'Cookie-uri de publicitate'
Continuând, îți dai acceptul pentru Politica de confidențialitate Avaaz, care explică modurile în care informațiile tale pot fi folosite și cum sunt protejate.
Am înțeles

Israel - Palestina: opriți acest coșmar

adresată directorilor companiilor ABP, HP, Veolia, Barclays, Caterpillar și G4S:

În urma violențelor recente din Israel și Palestina, suntem profund îngrijorați de consecințele investițiilor companiilor dvs. în firme și proiecte israeliene care finanțează coloniile ilegale și ocuparea opresivă a poporului palestinian. 17 țări au recomandat recent cetățenilor lor să nu facă afaceri sau investiții legate de coloniile israeliene ilegale. Urmând aceste considerații legale, aveți acum șansa de a vă retrage investițiile și a vă supune legilor internaționale. Este o șansă de a schimba istoria.

Introdu adresa ta de e-mail:
Continuând, îți exprimi acordul pentru primirea e-mailurilor de la Avaaz. Politica noastră de confidențialitate îți va proteja informațiile și explică felul în care acestea pot fi folosite. Te poți dezabona oricând.

Au semnat recent

Israel - Palestina: opriți acest coșmar

O nouă rundă de violențe a izbucnit în Israel și Palestina și din ce în ce mai mulți copii sunt uciși. E evident că nu ne mai putem rezuma la un apel pentru încetarea focului. E timpul să acționăm decisiv, pe cale non-violentă, pentru a opri acest coșmar care durează de zeci de ani.

Guvernele noastre au dat greș - în timp ce negociau pacea și adoptau rezoluții ONU, au continuat, alături de companiile noastre, să susțină, să comercializeze și să investească în acest conflict. Singura cale de a pune capăt acestui ciclu infernal - în care israelienii confiscă pământuri palestiniene, familii palestiniene nevinovate sunt hărțuite zi de zi, Hamas lansează rachete și Israel bombardează Gaza - e să facem costurile economice ale acestui conflict de nesuportat.

Știm că e o metodă eficientă: reglementările împotriva finanțării coloniilor israeliene adoptate de UE au provocat un adevărat cutremur în cabinet, iar când cetățenii au convins PGGM, un fond de pensii olandeze, să se retragă, au stârnit o furtună politică de proporții.

Deși nu pare să fie o cale directă pentru oprirea vărsării de sânge de acum, istoria ne învață că ridicarea costurilor opresiunii poate pava calea către pace. Semnează petiția pentru a cere unui număr de 6 bănci, fonduri de pensii și alte companii să își retragă investițiile. Dacă vom crește acum presiunea asupra lor și îi vom convinge să se retragă, economia israeliană va primi o lovitură, iar calculele politice ale extremiștilor care profită de pe urma conflictului vor fi date peste cap.

În ultimele șase săptămâni, trei adolescenți israelieni au fost uciși în Cisiordania, un tânăr palestinian a fost ars de viu, un copil american a fost agresat brutal de poliția israeliană, iar recent peste 100 de copii din Gaza au murit în urma raidurilor aeriene ale Israelului. Acesta nu mai este ”conflictul din Orientul Mijlociu”, ci un război împotriva copiilor. Iar această palmă pe obrazul lumii începe să ne lase indiferenți.

Privit prin ochii presei, acesta este un conflict de nerezolvat, între două forțe egale - dar lucrurile nu stau așa. Atacurile extremiștilor palestinieni asupra civililor nevinovați sunt condamnabile și trebuie să fie oprite, dar nu aceasta este sursa conflictului, ci deposedarea poporului palestinian. În prezent, Israelul ocupă, colonizează, bombardează, survolează și controlează apa, activitățile comerciale și granițele unei nații libere din punct de vedere legal, recunoscută de Națiunile Unite. În Gaza, Israelul a creat cea mai mare închisoare în aer liber din lume, pe care a pus-o apoi sub asediu. Acum, când bombele cad deasupra caselor lor, familiile palestiniene nu au, la propriu, nicio cale de scăpare.

Sunt crime de război pe care nu le-am accepta în niciun alt loc din lume: de ce ar fi ele acceptate în Palestina? Cu jumătate de secol în urmă, Israelul și vecinii săi arabi au purtat un război, iar Israelul a ocupat Cisiordania și Fâșia Gaza. Ocuparea unui teritoriu după război e o procedură curentă. Dar nicio ocupație militară nu ar trebui să se transforme în decenii de tiranie, de pe urma cărora benficiază doar mișcările extremiste, care folosesc teroarea împotriva oamenilor nevinovați. Și cine are de suferit? Majoritatea famiilor de bună-credință din ambele tabere, care nu își doresc decât pace și libertate.

Pentru mulți - mai ales în Europa și America de Nord - a cere companiilor să își retragă investițiile prin care finanțează și participă la ocupația Palestinei pare să fie un gest discriminatoriu. Dar nu este așa: aceasta este strategia non-violentă cu cel mai mare potențial pentru a opri violențele și a asigura siguranța Israelului și libertatea Palestinei. Puterea și bogăția Israelului strivesc Palestina, iar dacă israelienii refuză să pună capăt ocupației ilegale a acestor teritorii, lumea trebuie să acționeze pentru a face costurile ocupației de nesuportat.

ABP, un fond de pensii olandez, investește în băncile israeliene care ajută la finanțarea colonizării Palestinei. Bănci importante ca Barclays investesc în furnizorii de armament ai Israelului și în alte afaceri legate de ocupație. Compania britanică G4S furnizează echipamente de securitate folosite de forțele armate israeliene în conflict, firma franceză Veolia oferă servicii de transport colonizatorilor israelieni care trăiesc pe teritoriu palestinian. Gigantul IT Hewlett-Packard furnizează sisteme de supraveghere sofisticate pentru monitorizarea mișcărilor palestinienilor. Iar Caterpillar pune la dispoziție buldozerele folosite pentru demolarea caselor și fermelor palestiniene.

Dacă vom lansa acum cel mai mare apel global pentru a cere acestor companii să se retragă, vom arăta că lumea nu mai vrea să fie complice la acest măcel. Poporul palestinian cere întregii lumi și israelienilor progresiști să sprijine aceste demersuri. Haideți să fim alături de ei.

Comunitatea noastră a depus eforturi pentru a aduce pace, speranță și schimbare în unele dintre cele mai critice zone de conflict din lume, apelând deseori la strategii complexe pentru a înlătura cauza conflictului. Timp de ani de zile, am căutat o soluție politică pentru a opri acest conflict, dar acum, când o nouă rundă de violențe zguduie Fâșia Gaza, a sosit momentul să cerem sancțiuni și o retragere a investițiilor pentru a pune în sfârșit capăt acestui coșmar, atât pentru palestinieni cât și pentru israelieni.

Spune-le şi prietenilor tăi